Timošenkova: Grip ne odlaže izbore

Premijerka Ukrajine Julija Timošenko izjavila je da epidemija novog gripa neće ugroziti predsedničke izbore u toj zemlji.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

21:57

Default images

"Predsednički izbori neće biti otkazani i biće održani prema planu. Kako za sada stoje stvari, izbori će biti fer i pošteni, a Ukrajina će dobiti novog predsednika", rekla je Timošenkova. Prema ukrajinskom ustavu, vanredno stanje u zemlji može da uvede samo predsednik. Tokom vanrednog stanja, dozvoljeno je kršenje sloboda građana, kao što je pravo na javno okupljanje.

Do sada je nekoliko političara tražilo od ukrajinskog predsednika da, zbog epidemije novog gripa, uvede vanredno stanje u zemlji, podsetila je agencija Itar-Tas.

Ukrajinska Centralna izborna komisija registrovala je ranije danas Timošenkovu kao 12. kandidata na predsedničkim izborima. Timošenkova i lider opozicione Partije regiona Viktor Janukovič, smatraju se favoritima na tim izborima.

Prijavljivanje kandidata trajaće do 6. novembra, a predsednički izbori biće održani 17. januara 2010. godine.

Zbog epidemije gripa A H1N1, Timošenkova je obustavila putovanja u vezi sa predsedničkim izborima i saopštila da je zbog pojave te bolesti u Ukrajini za sve đake proglašen tronedeljni raspust, a u devet oblasti na zapadu zemlje uveden karantin.

Najavljeno je i otkazivanje svih masovnih manifestacija, koncerata i bioskopskih predstava, kao i ograničavanje prelaska iz jedne u drugu oblast zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: