"Diktatura blokirala politiku razgovora"

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido odbacio je mogućnost da učestvuje u razgovorima sa Nikolasom Madurom.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

16:04

EPA-EFE/ MIGUEL GUTIERREZ

Gvaido je to odlučio nakon što je predsednik Venecuele pozvao na dijalog njegove vlade i SAD, a američki državni sekretar Majk Pompeo odgovorio da pregovora neće biti ako se Maduro ne povuče s vlasti.

Gvaido je naveo da je "diktatorski način vladanja ubio tu priliku".

"Pokušali smo da razgovaramo nudeći vrlo jednostavno rešenje, zaista poštene izbore. Diktatura je blokirala tu priliku, kao i mnogo puta ranije", rekao je Gvaido u intervjuu za CNN.

On je optužio Madura da je odgovoran za katastrofu i humanitarno vanredno stanje u zemlji, kršenje ljudiskih prava i korupciju.

Gvaido, samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele, nalazi se na evropskoj turneji, suprotstavljajući se zabrani putovanja i rizikujući da završi u zatvoru, u novom pokušaju da zbaci Madura.

On planira da tokom turneje pozove evropske i američke lidere da prestanu da kupuju venecuelansko "krvavo zlato", kojim se, kako tvrdi, finansira Madurov režim i grupe koje su mu lojalne.

Gvaido se juče sastao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, a sutra putuje u Davos, gde se nada da bi na marginama Svetskog ekonomskog foruma mogao da ima susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: