Ulemek napisao i knjigu

Knjiga Milorada Ulemeka, prvooptuženog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, u četvrtak se pojavila na kioscima.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2004.

13:59

Default images

Knjiga je štampana u 70.000 primeraka. Ulemekovo delo je prvo izdanje izdavača "M buks", a pre toga ista firma napravila je i kompakt-disk o raspuštenoj Jedinici za specijalne operacije, koji je takođe distribuirao pomenut list.

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da Ulemek nije mogao da napiše roman i da mu je neko pomogao, ili ga je neko napisao umesto njega.

Urednik u "M buksu" Mihailo Vojnović, međutim, tvrdi da je knjigu pisao Ulemek, ali dodaje da je poslovna tajna način na koji je on do knjige došao. "Ja, kao izdavač, štampam ono što je interesantno i prema tome se odlučujem šta ćemo štampati. Zašto ljudi štampaju bajke, basne, itd? Ima interesa u narodu za takve knjige i mi narodu to i dajemo, jer ovo je Srbija, to je njen narod i to mu treba. Kao što vi pratite događaje koji su aktuelni, odnosno ne pratite kako rastu biljke na Kalemegdanu, tako i ja pratim ono što je aktuelno", kaže Vojnović.

Trebješanin ocenjuje da je Ulemekova knjiga pokušaj ponovnog podizanja mita o njemu. "Čak i oni koji su taj mit gradili shvatili su da se balon izduvao i da, što je Ulemek duže u zatvoru, mit bledi. Štampanje knjige Milorada Ulemeka, prvooptuženog za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije, pokazatelj je mentalnog stanja društva koje ima problem. Mislim da je ta knjiga samo povod da se malo pozabavimo sobom i u kakvom se to mi stanju nalazimo, što je, itekako, povezano sa stanjem duha kod nas, stanjem vrednosti i na kraju, s političkom situacijom. Da su ovde, kojim slučajem, jače neke demokratske ili građanske snage, verujem da nikome ne bi palo na pamet da šapne Ulemeku da piše knjigu, ili da mu pomaže u tome. Takva stvar bila bi potpun promašaj", ocenjuje Trebješanin.

Kojadinović: Osuditi izdavanje "Gvozdenog rova"

Ministar kulture i informisanja Srbije Dragan Kojadinović najavio je da će ispitati šta zakonski može da uradi povodom objavljivanja knjige "Gvozdeni rov" Milorada Ulemeka Legije, prvootuženog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

"Videću da li u svojoj nadležnosti mogu da povučem bilo kakav konkretan potez kada je pitanju, ne direktno zabranjivanje knjige, ali bar direktna osuda takvog postupka", rekao je Kojadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: