"Nemačka ima doživotnu robiju, što mi da nemamo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbije neće biti Meka i Medina za kriminal i dodao da će građani imati uvid u predloge mera za dvadesetak dana.

Izvor: B92

Subota, 12.01.2019.

12:00

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Nakon toga predlozi mera će ići u Narodnu skupštinu.

"Videćemo da li ćemo ići kao većina poslanika ili kao vlada, ja bih voleo kao vlada. Mi idemo sa ovakvim merama i sledi teška borba, jer sada će kriminalci da se ujedine protiv nas, ali država će da ih pobedi, država je jača", poručio je on na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio mere za borbu protiv kriminala i korupcije.

Kako kaže Srbija se ugledala na evropsko zakonodavstvo.

Poručuje da Srbija više neće biti Meka i Medina za kriminal i da će kazne biti strože nego u Austriji i Nemačkoj, drakonske.

"Lepo su smislili da mi na Balkanu imamo meku kaznenu politiku, a kod njih da bude žestoka, pa mi da budemo Meka i Medina za kriminal, a kod njih da ga nema. Sad mi isto kao Nemačka i Austrija uvodimo institut doživotne robije i drakonske kazne. Pa, idite tamo, ali u Srbiju nećete", poručio je on.

Vućić je izjavio i da očekuje podršku EU po pitanju uvođenja oštrije kaznene politike za najteža krivična dela u Srbiji.

"Nemačka ima doživotnu robiju. Što mi da nemamo?", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja kakvu reakciju očekuje od EU, s obzirom na najavljene mere, ali i od kriminalaca "i da li će ga možda rušiti na ulici, jer je reč o drakonskim kaznama".

Vučić je primetio da samo zemlje na Balkanu, Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija nemaju kaznu doživotnog zatvora, dok evropske zemlje imaju.

"Sad hoćemo i mi da imamo i mi hoćemo štrože kazne. Jurimo evropske standarde i uvećavaćemo kazne, jer želimo da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju", rekao je predsednik.

Vučić je istakao i da je policija u poslednjoj akciji našla ljude koji su posvedočili o izvršenju najtežih krivičnih dela i da sada postoje sva policijska i operativna saznanja za najveći deo ubistava na beogradskom asfaltu, od Despotovića do Stankovića i drugih.

"E, sad je panika... Mi danas znamo ko je, a sad je drugo pitanje kako će to ići sa tužilaštvom i sudovima", rekao je Vučić.

"A, šta će oni (kriminalci) da rade... Što god da rade, ne može ta borba da bude laka, ali zgazićemo ih, pravno, kako i priliči pravnoj državi", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: