Biz - B92.net

Ukrajina zavela oštre mere štednje

Kijev -- Ukrajinska vlada uvela je više mera usmerenih na štednju budžetskih sredstava.

Izvor: Tanjug
Podeli

Usvojene mere, između ostalog, uključuju privremeno ograničenje plata rukovodiocima i dnevnica za službeni put, smanjenje broja službenih automobila kao i kupovine vozila, nameštaja, mobilnih telefona i kompjutera, javile su agencije, prenoseći saopštenje vlade objavljeno na njenoj internet-stranici.

Spiskom sa 31 tačkom uvodi se obustavljanje kupovine automobila - osim vozila hitne pomoći, protivpožarnih i spasilačkih vozila, bele tehnike i uniformi.

Svaka institucija moća će da koristi samo jedno vozilo, ukoliko drugačije nije predviđeno zakonom ili aktom ukrajinske vlade, a iz budžeta se neće vise moća plaćati računi za mobilne telefone i čarter-letovi.

Vlada je zabranila formiranje novih budžetskih ustanova bez njenog odobrenja i nalažila inventarizaciju odluka o formiranju takvih institucija u periodu od 2009. do 2014. godine.

Takođe, uvedena je zabrana održavanja sajmova, festivala, kongresa, obeležavanja jubileja i istorijskih događaja, navodi ukrajinska agencija UNN.

Uredba se odnosi na vladu i druge državne organe, kao i na preduzeća, ustanove i organizacije koje su formirali organi državne vlasti i koje koriste budžetska sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.