Svet

Sreda, 22.02.2023.

12:50

Ukrajina "za"

Ukrajina će ove nedelje zatražiti od Turske i Ujedinjenih nacija da započnu pregovore o produženju sporazuma o crnomorskom žitu.

Izvor: B92.net

Ukrajina
Foto: Profimedia – Maksym Voitenko / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Tražiće produženje od najmanje godinu dana koje bi uključivalo luke Mikolajiv, rekao je u sredu visoki ukrajinski zvaničnik Jurij Vaskov, piše Rojters.

Crnomorska inicijativa za žito uz posredovanje UN i Turske prošlog jula omogućila je izvoz žita iz tri ukrajinske luke. Sporazum je produžen u novembru i ističe 18. marta osim ako se ne dogovori produženje.

"Ove nedelje ćemo dobiti zvaničan predlog o potrebi da se radi na produženju", rekao je Jurij Vaskov, zamenik ukrajinskog ministra restauracije, u intervjuu Rojtersu.

On je rekao da još nije određen tačan datum razgovora, koji su prethodno vođeni u Turskoj.

"Zahtevaćemo... da se produži ne za 120 dana, već za najmanje godinu dana, jer ukrajinsko i globalno poljoprivredno tržište treba da bude u stanju da planira ove obime (izvoza) na duži rok", rekao je Vaskov.

On je rekao da će Ukrajina insistirati na povećanju broja inspekcijskih timova "kako bi se eliminisalo nagomilavanje plovila koja čekaju na inspekciju".

Ukrajina je više puta optuživala Rusiju da odlaže inspekcije brodova koji prevoze ukrajinsku poljoprivrednu robu, što je dovelo do smanjenja isporuka i gubitaka za trgovce.

Rusija je negirala te optužbe, rekavši da ispunjava sve svoje obaveze iz sporazuma o izvozu žitarica.

Vaskov je rekao da se od novembra situacija sa inspekcijama nije promenila i da postoje samo tri inspekcijske ekipe sa ruske strane.

"Nema pozitivnog zamaha. Istovremeno, UN, Turska i Ukrajina su spremne da sprovedu 40 inspekcija dnevno ako je potrebno. A takva potreba postoji - oko 140 brodova čeka na inspekciju", rekao je on.

Podsetimo, nedavno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin rekao da ruska strana smatra nerazumnim nastavak istanbulskih dogovora i produženje sporazuma o izvozu žitarica crnomorskom rutom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

19 h

Podeli: