Svet

Utorak, 29.03.2022.

13:22

"U potpunosti prekinuti zavisnost od ruske nafte i gasa"

Nemačka će u potpunosti prekinuti svoju zavisnost od ruske nafte i gasa, rekla je ministarka spoljnih poslova te zemlje Analena Berbok.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Govoreći na konferenciji o energetici u Berlinu, Berbok je osudila ruskog predsednika Vladimira Putina te izjavila da je njegov rat protiv Ukrajine promenio geopolitiku i nemačke bezbednosne procene, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Ovo je izazvalo mnogo patnje za milione ljudi, ali nam je takođe jasno stavilo do znanja da moramo postati potpuno nezavisni od ruskog uvoza goriva”, rekla je šefica nemačke diplomatije.

Berbok je kritikovala prethodne nemačke vlade jer nisu preduzele ozbiljne mere da smanje zavisnost zemlje od uvoza ruskog gasa, nafte i uglja. Ona je rekla da je ruska aneksija Krima 2014. godine bila ilegalna i da je dovela do diskusija u Evropi o diversifikaciji uvoza energije, ali vlade nisu preduzele nikakve konkretne korake.

"A sada vidimo posledice ovoga na vrlo tragičan način", dodala je.

Udeo Rusije u uvozu gasa u Nemačku je oko 55 odsto, uglja 45 i sirove nafte oko 35. U Evropskoj uniji 40 odsto uvezenog gasa dolazi iz Rusije.

Nemačka vlada je prošle nedelje objavila ambiciozan plan za značajno smanjenje svoje dugogodišnje energetske ovisnosti o Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

23 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

7 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: