Svet

Petak, 11.03.2022.

08:55

Sad Rusija spušta rampu: Nema više izvoza žitarica i šećera

Rusija privremeno obustavlja izvoz žitarica u zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU).

Izvor: B92.net

Sad Rusija spušta rampu: Nema više izvoza žitarica i šećera
Foto: Depositphotos/juvelez

Ovu odluku doneo je potkomitet za carinsko-tarifno i necarinsko regulisanje i zaštitne mere u spoljnoj trgovini vladine komisije za ekonomski razvoj i integraciju, saopštila je pres-služba Ministarstva za ekonomski razvoj Ruske Federacije.

"Odluka ima za cilj da obezbedi prehrambenu bezbednost države i pomoći će u zaštiti domaćeg tržišta u sadašnjim uslovima. Istovremeno, biće očuvane mogućnosti saradnje sa zemljama EAEU", navodi pres-služba ministarstva.

Napominje se da će ograničenja na žito uticati na pšenicu, raž, ječam i kukuruz. Istovremeno, izuzetak je predviđen za isporuke po izvoznim dozvolama koje izdaje Ministarstvo industrije i trgovine.

Ranije je postalo poznato da je Rusija u 2022. godini smanjila obim izvoza žitarica za skoro 1,5 puta. Snabdevanje poljoprivrednim proizvodima iz Rusije smanjeno je za 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

15 h

Podeli: