Svet

Četvrtak, 24.03.2022.

15:09

OPEK: Embargo na rusku naftu samo bi naneo štetu potrošačima

Zvaničnici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) smatraju da bi eventualni embargo Evropske unije na naftu iz Rusije samo naneo štetu potrošačima.

Izvor: Tanjug

OPEK: Embargo na rusku naftu samo bi naneo štetu potrošačima
Foto: EPA/ALI HAIDER

O svom stavi i zabrinutosti su obavestili i Brisel, piše Rojters pozivajući se na izvore iz naftnog kartela.

Glavne članice OPEK-a, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokušale su da "plivaju u neutranim vodama" u aktuelnoj krizi između Zapada i Moskve, dok se grupa OPEK+, koja uključuje Rusiju, klonila ukrajinskog pitanja na svojim sastancima o proizvodnoj polici, navodi britanska agencija.

EU, koja se u velikoj meri oslanja na rusku naftu, već je uvela oštre sankcije Rusiji, uključujući zamrzavanje sredstava njene centralne banke, a u 27-članom bloku se trenutno raspravlja o tome da li i kako uvesti sankcije i ruskoj energetskoj industriji.

Zvaničnici OPEK-a, među kojima je bio i generalni sekretar Mohamed Barkindo, sastali su se 16. marta sa evropskim komesarom za energetiku Kadrijem Simsonom kako bi razgovarali o „vanrednom vremenu“ u kojem se nalazi energetsko tržište, napisao je Simson na Tviteru.

Jedan od izvora iz OPEK-a, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, kaže da je zabrinutost grupe jasno stavljena do znanja Briselu i da su „oni veoma dobro informisani“.

Neimenovani zvaničnik iz EU, od koga je Rojters zatražio komentar o sastanku 16. marta, naveo je da je „OPEK predstavio svoju analizu situacije na tržištu nafte i obavestio nas o svojim planovima u pogledu proizvodnje".

On je dodao da je EU ostala dosledna u stavu da su sve opcije "na stolu u pogledu budućih sankcija“.

Dok su SAD i Britanija stavile rusku naftu pod sankcije, to pitanje izaziva raskol među članicama EU, koja četvrtinu potreba za naftom i čak 40 posto gasa pokriva uzvozom iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

15 h

Podeli: