Biz - B92.net

Norveška blokirala tranzit robe za ruske rudare; "Nemoralno"

Norveška nije dozvolila tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen, čime krši ljudska prava i principe humanosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Epa/JOEL CARRETT
Ilustracija: Epa/JOEL CARRETT

To je saopštio danas Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Saveta Ruske Federacije, gornjeg doma parlamenta.

"Radi se o hrani za ruske rudare koji rade u tom naselju. Donošenjem takve odluke norveške vlasti nastoje da ruske rudare ostave bez hrane, što je potpuno nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanosti", napisao je Kosačov na društvenoj mreži Telegram.

On je istakao da je međunarodni status arhipelaga Svalbard utvrđen 1920. godine Svalbardskim ugovorom koji su potpisale Norveška, SAD, Danska, Francuska, Italija, Japan, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska, i koji je stupio na snagu 1925. godine i ostao pravno obavezujući za 46 zemalja, prenosi Tas s.

"Sovjetski Savez se pridružio tom sporazumu 7. maja 1935, a Rusija u njemu učestvuje kao naslednik Sovjetskog Saveza. Zemlje potpisnice su priznale pun i apsolutni suverenitet Norveške nad arhipelagom pod uslovima utvrđenim Svalbardskim sporazumom", naveo je Kosačov, dodajući da je postupak te zemlje u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Osla preuzetim pomenutim sporazumom.

Predsednik Odbora za ustavno zakonodatvstvo Saveta Ruske Federacije Andrej Klišas je napisao na Telegramu da je "s obzirom na postupke Norveške, suverenitet te zemlje nad Špicbergenom sada pod znakom pitanja". Poručio je da ruskim državljanima na Špicbergenu treba obezbediti neophodne namirnice i u potpunosti garantovati njihovu bezbednost.

Agencija Tas s napominje da je norveška televizija NRK izvestila u utorak, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova, da je Oslo odbio da dozvoli tranzit robe do ruskih naselja na Špicbergenu preko graničnog prelaza Storskog, i da je odbilo zahtev Rusije da se te isporuke izuzmu iz aktuelnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.