Svet

Utorak, 29.03.2022.

18:50

"Nekim zemljama zbog rata može da zapreti glad"

Nemački ministar za privredu Robert Habek upozorio je da promene u energetskoj politici zbog rata u Ukrajini ne treba sprovoditi na račun siromašnijih država.

Izvor: DPA

Ilustracija: Depositphotos/sdra

Uz to, dodao je, odsustvo žitarica iz Ukrajine ili Rusije ponegde može da izazove glad.

Neophodno smanjenje uvoza ruske nafte i gasa nije lako kompenzovati na svetskom tržištu, rekao je Habek na jednoj konferenciji u utorak u Berlinu, prenosi dpa.

Evropa je bogat kontinent, ali siromašnije države mogu imati velike teškoće zbog visokih cena.

"Dakle, treba da pazimo da energetske i političke promene nekome ne postanu problem," rekao je nemački ministar.

Ne samo što snabdevanje energijom u siromašnijim zemljama može da bude ozbiljno ugroženo, nego možda i proizvodnja dobara poput đubriva neće biti dovoljna. Uz nedostatak žitarica iz Ukrajine ili Rusije to u pojedinim državama može da izazove glad, rekao je Habek, a glad često izaziva društvene nemire ili političko previranje.

Habek se više puta usprotivio predlozima o uvođenju embarga na ruske energente. Ipak, on je na konferenciji priznao greške Nemačke u prošlosti.

Poslednjih godina, pa i decenija, Nemačka je u svojoj energetskoj politici postala veoma zavisna od Rusije.

Međutim, energetska politika nije samo privredna. Nemačka sada korak po korak hoće da postane nezavisna od ruskog fosilnog goriva i to je neophodno i zbog bezbednosti, zaključio je Habek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

10 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Podeli: