Svet

Subota, 25.02.2023.

13:41

"Najjači i najdalekosežniji" udarac Rusiji; "A Rosatom?"

Evropska unija je obećala da će pojačati pritisak na Moskvu "dok Ukrajina ne bude oslobođena" pošto je usvojila deseti paket sankcija Rusiji.

Izvor: Tanjug, B92.net

Foto: Profimedia

"Sada imamo najdalekosežnije sankcije ikada – iscrpljuju ruski ratni arsenal i zadiru duboko u njenu ekonomiju", rekla je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru, dodajući da blok pojačava pritisak na one koji pokušavaju da zaobiđu sankcije EU, prenosi Rojters.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da će blok nastaviti da uvodi dodatne sankcije Moskvi.

"Nastavićemo da pojačavamo pritisak na Rusiju – i činićemo to koliko god bude potrebno, dok Ukrajina ne bude oslobođena brutalne ruske agresije", naveo je on u saopštenju.

Borelj je rekao da se najnovije sankcije pogađaju bankarski sektor, pristup Moskvi tehnologiji koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe, i napredne tehnologije. Paket uključuje elektronske komponente koje se koriste u ruskim sistemima naoružanja pronađenim na bojnom polju, kao i dronove, rakete, helikoptere, i specifične materijale, elektronska integrisana kola i termalne kamere na listu zabranjenih izvoza.

Takođe nameće stroža izvozna ograničenja za još 96 subjekata zbog podrške ruskom vojnom i industrijskom kompleksu, uključujući po prvi put sedam iranskih subjekata koji proizvode vojne dronove koje koristi Moskva.

Uvedena su dodatna ograničenja na uvoz robe koja donosi značajne prihode za Rusiju, poput asfalta i sintetičke gume.

Zemlje članice EU složile su se o sankcijama kasno u petak nakon užurbanog raspravljanja u poslednjem trenutku, pošto je Poljska privremeno zakomplikovala stvar.

Varšava je saopštila da predložena ograničenja na uvoz ruskog kaučuka u EU uključuju tako veliku kvotu izuzetih uvoza i tako duge prelazne periode da ne bi imali efekta u praksi.

Druge zemlje EU bile su zbunjene što Varšava rizikuje da na ključnu godišnjicu ne budu objavljene nove sankcije zbog jednog elementa šireg paketa.

Sve države članice moraju da odobre sankcije da bi one bile uvedene, što čini pregovore među 27 često zamornim i dugotrajnim.

Oglasio se i Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je, nakon što je zvanično objavljeno da je Evropska unija uvela deseti paket sankcija Rusiji, da sada treba uvesti sankcije Rosatomu, ruskoj državnoj korporaciji za atomsku energiju.

"Deseti paket sankcija cilja rusku vojnu industriju, propagandu i finansijski sistem. Pritisak na ruskog agresora se mora povećati. Očekujemo odlučne korake protiv Rosatoma i ruske nuklearne industrije, a takođe očekujemo i veći pritisak na vojsku i bankarstvo", naveo je Zelenski na Tviteru.

"Najjače i najdalekosežnije sankcije ikad"

Švedsko predsedništvo EU saopštilo je da je Evropska unija usvojila deseti paket sankcija Rusiji.

"Zemlje članice EU su usvojile najjače i najdalekosežnije sankcije ikad da bi pomogle Ukrajini da pobedi u ratu", navodi se u saopštenju švedskog predsedništva EU na Tviteru.

U saopštenju se dodaje da će EU podržavati Ukrajinu "koliko god to bude potrebno", prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

11 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Podeli: