Biz - B92.net

Lampe, bar, stepenice: Erbas prodaje delove legendarnog aviona

Erbas A380 prvi put je poleteo sa aerodroma Tuluz-Blanjak u Francuskoj 27. aprila 2005. godine

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ovaj globalni događaj, kojeg se sada sećaju milioni, obeležio je početak "dirljivog" odnosa između ove letelice i ljudi širom planete.

Kako bi i dalje negovali ovu emociju, kompanija Erbas odlučila je da organizuje aukciju delova letelice A380 13, 14. i 15. oktobra 2022. godine u Tuluzu i putem Interneta. Biće to prilika za entuzijaste da kupe pravi deo istorije avijacije koji će biti odabrani kako po njihovom tehnološkom tako i po estetskom značaju, saopštila je kompanija.

Jedan deo prihoda ići će Erbasovoj Fondaciji, a drugi "AIRitage" udruženju koje čuva vazduhoplovno nasleđe.

A šta će moći da se kupi?

Lampe, bar, stepenice, rukohvati, kolica za kabinski ketering pa čak i konopac za hitnu evakuaciju pilota iz kokpita. Skoro 500 predmeta, od kojih su velika većina nekadašnji delovi kabine ove vazduhoplovne ikone, biće ponuđeni na prodaju.

Skoro svi delovi koji će se naći na aukciji deo su aviona A380 serijskog broja 13. Ova letelica, koja je ušla u upotrebu 23. oktobra 2008. godine, prevozila je do 489 putnika u konfiguraciji putničke kabine sastavljene iz tri klase. Drugi delovi, kao što su sedišta iz bisnis klase, biće uzeti iz drugih penzionisanih aviona tipa A380.

Serijski broj 13 povučen je iz upotrebe 2021. godine od strane kompanije Tarmac Aerosave, globalnog lidera u održivom upravljanju kraja životnog ciklusa za avione, putem naprednih tehnika za rastavljanje i reciklažu koje omogućuju da je oko 90 odsto delova letelice ponovo na neki način u upotrebi.

Ova aukcija, i isporuka serijskog broja 272, poslednjeg aviona ovog tipa ikad proizvedenog, kompaniji Emirejts decembra 2021. godine ipak ne obeležavaju kraj komercijalnog života za A380. Erbasov Superdžambo će nastaviti da leti još decenijama na više ruta širom planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.