Biz - B92.net

BMW gradi fabriku baterija u Mađarskoj

BMW će udvostručiti ulaganje u mađarsku fabriku u Debrecinu na čak dve milijarde evra.

Izvor: Index
Podeli
Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS
Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Naime, izgradiće dodatne proizvodne kapacitete za sklapanje visokonaponskih baterija, izveštava Automotive News Europe.

Novo postrojenje na oko 140.000 kvadratnih metara zapošljavaće dodatnih 500 radnika, a olakšaće implementaciju platforme Neu Klasse, posebno logistički, poručuju iz BMW-a.

"U Debrecinu gradimo najnapredniju fabriku na svetu. S našom iFACTORY postavljamo nove industrijske standarde za proizvodnju vozila. Naša ulaganja naglašavaju naš sistemski pristup implementaciji e-mobilnosti", rekao je Milan Nedeljković, član Uprave BMW-a zadužen za proizvodnju, prenosi Indeks.

Početak proizvodnje automobila i baterija planiran je za kraj 2025, kada BMW namerava ozbiljnije da ugrozi Teslu na tržištu električnih automobila. S novom platformom za električne pogone BMW planira da prepolovi troškove ćelija te povećati obim i brzinu punjenja za 30 posto u odnosu na aktuelne modele.

BMW-ov izvršni direktor Oliver Cipse rekao je da će se inicijalno fokusirati na električne modele za srednji premijum segment, kao što je serija 3.

BMW trenutno sastavlja baterije na tri lokacije u Nemačkoj, kao i u američkim pogonima u Spartanburgu te tvornici Šenjang u Kini. Nabavljaće baterije u Evropi od kineskih proizvođača CATL i EVE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.