Gas preko Srbije, Ukrajina besna

Mađarska će već od 1. oktobra početi da dobija ruski gas preko "Turskog toka" i gasovoda Jugoistočne Evrope.

Svet

Izvor: Sputnjik

Utorak, 28.09.2021.

14:05

Gas preko Srbije, Ukrajina besna
Ilustracija: Profimedia

To je saopštio predsednik borda direktora kompanije "Gasprom" Aleksej Miler.

"To je u velikoj meri omogućeno zahvaljujući naporima bugarskih, srpskih i mađarskih kompanija koje se bave razvojem nacionalnih sistema za transport gasa", rekao je Miler nakon potpisivanja ugovora sa mađarskim ministrom inostranih poslova Peterom Sijartom.

Ugovorom je predviđena isporuka Mađarskoj 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina: kroz Srbiju će teći 3,5 milijardi kubnih metara gasa i milijardu kroz Austriju. Ugovor će važiti 15 godina, uz mogućnost promene uslova nakon 10 godina.

Reakcija Kijeva na potpisivanje sporazuma je bila munjevita. Generalni direktor ukrajinskog Sistema za transport gasa Sergej Mikogon izrazio je bojazan da Budimpešta ovim sporazumom praktično u potpunosti prekida tranzit gasa preko Ukrajine, prenosi Sputnjik.

"Bez obzira na ugovor (o tranzitu gasa u Evropu koji koji je na snazi između Moskve i Kijeva) do 2024. godine, očekujemo nastavak značajnog smanjenja ako ne i potpunu obustavu tranzita u Mađarsku preko Ukrajine", napisao je Makogon na Fejsbuku.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran odlukom Budimpešte. Štaviše, Ukrajina je obećala da će se obratiti Evropskoj komisiji zbog ove odluke Mađarske.

Mađarski šef diplomatije je poručio zvaničnicima u Kijevu da se ne mešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje.

"Protestujem protiv ovog pokušaja mešanja u unutrašnje stvari Mađarske i snabdevanja goriva tokom zimskog perioda", rekao je Sijarto, komentarišući izjave ukrajinskih zvaničnika povodom potpisivanja gorenavedenog ugovora.

On je dodao da druge države ne mogu uticati na ovakve odluke njegove zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: