Nova tačka razdora - kobasice

Protekli vikend obeležile su tenzije oko kobasica. Zapravo - rastuće tenzije između Evropske unije i Velike Britanije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

12:41

Nova tačka razdora - kobasice
Foto: Depositphotos, Shaiith79

Naime, britanska vlada optužila je lidere Evropske unije da imaju uvredljiv stav prema Velikoj Britaniji jer smatraju da Severna Irska nije u potpunosti njen deo.

Britanija i EU su u sukobu oko trgovinskih aranžmana nakon Bregzita zbog kojih je britanskim kobasicama zabranjen ulazak u Severnu Irsku, jedini deo Britanije koji se graniči sa evropskim blokom (Republikom Irskom), preneo je AP.

Britanski mediji izvestili su da je premijer Boris Džonson pitao francuskog predsednika Emanuela Makrona kada su se sastali u engleskom primorskom letovalištu Kerbis beju kako bi se osećao ako kobasice iz Tuluza ne bi mogle da stignu u Pariz.

Mediji su istakli da je Makron odgovorio da poređenje nije uspelo jer su Pariz i Tuluz deo iste zemlje.

Francusko predsedništvo nije poreklo da je Makron dao izjavu, ali je navelo da je on objasnio da se Tuluz i Pariz nalaze na geografski jedinstenoj teritoriji, a Severna Irska na ostrvu. Predsednik Francuske je želeo da naglasi da bi situacija bila sasvim drugačija i da nije prikladno govoriti o takvoj vrsti poređenja.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da ideja da Severna Irska nije sastavni deo Velike Britanije ne samo uvredljiva, već ima stvarni efekat na stanovnike Severne Irske i izaziva veliku zabrinutost.

"Možete li da zamislite da smo razgovarali o Kataloniji, flamanskom delu Belgije, severnoj Italiji, Korziki u Francuskoj, kao o različitim zemljama?", zapitao se Rab govoreći za Skaj njuz.

"Potrebno nam je poštovanje i, takođe, iskreno uvažavanje situacije za sve zajednice u Severnoj Irskoj", rekao je Rab.

Šta kaže Makron?

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Francuska poštuje suverenitet Velike Britanije, ali da je vreme da se okončaju nesuglasice oko kobasica i fokusiraju na ozbiljnija pitanja.

"Moja želja je da uspemo zajedno da sprovedemo u delo ono što smo potpisali pre nekoliko meseci", rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita lidera G7.

"Ne gubimo vreme na kontroverze koje se stvaraju u hodnicima i iza kulisa", dodao je francuski predsednik.

Kako je istakao, svi moraju da ostanu mirni u vezi sa ovom temom.

"U Francuskoj imamo mnoge gradove, regije i zaštićena područja u kojima pravimo kobasice. Ponosni smo na to i volimo ih", rekao je Makron u šali.

"Postoji tuluška kobasica, razgovarali smo o tome, ali imamo ih mnogo više. Ne želim probleme s Monbeliarom, Strazburom ili drugim regionima, branimo francusku gastronomiju u svoj njenoj raznolikosti", dodao je francuski predsednik.

Ali, na optužbe britanske vlade da je rekao da Severna Irska nije deo Velike Britanije, rekao je da Francuska nikada nije uzela slobodu da dovodi u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet Velike Britanije.

Šta podrazumeva Severnoirski protokol?

Tokom pregovora o Bregzitu, sve strane su se saglasile da je zaštita mirovnog sporazuma o Severnoj Irskoj apsolutni prioritet.

Kada je potpisan, 1998. godine, jedna od ključnih stvari bila je potreba za otvorenom granicom između Republike Irske i Severne Irske.

To je bilo lako dogovoriti jer su obe strane bile članice Evropske unije. Republika Irska i Severna Irska delile su ista trgovinska pravila EU, tako da nisu bile potrebne provere robe koja je putovala iz jedne u drugu zemlju, piše Bi-Bi-Si.

Međutim, novi aranžman bio je potreban nakon Bregzita. Evropska unija zahteva inspekciju mnogih dobara koja u EU stižu iz država koje nisu članice Unije, dok za neke proizvode ulazak uopšte nije dozvoljen.

Evropska unija i Velika Britanija morale su da dođu do novog načina koji bi osigurao da nema graničnih kontrola. Ovo je dovelo do pregovora i potpisivanja Severnoirskog protokola.

Stupio je na snagu 1. januara 2021. godine i sada je deo međunarodnog zakona.

Kako funkcioniše?

U okviru Protokola, obe strane su se saglasile da će Severna Irska, iako više nije deo EU, nastaviti da prati mnoga pravila EU.

Ovo bi omogućilo kamionima da nastave da prelaze kopnene granice bez da ih neko pregleda.

U međuvremenu, Engleska, Škotska i Vels više ne prate ta pravila - što je dovelo do nove, "regulatorne" granice između Velike Britanije i Severne Irske.

Sada su neophodne provere dobara kada ulaze u Severnu Irsku, a stižu iz Engleske, Škotske ili Velsa.

Inspekcija se vrši u severnoirskim lukama, a carinski dokumenti moraju takođe biti popunjeni.

Ovo je naišlo na kritike da je nova granica stvorena u Irskom moru.

Gde je izbio problem?

Novi sistem počeo je klimavo, sa nekim prekidima na početku godine.

Neki prehrambeni proizvodi koji su iz Velike Britanije stizali u Severnu Irsku - poput smrznutog mesa, mleka, ribe i jaja - morali su da budu praćeni kako bi postojala sigurnost da ispunjavaju EU standarde.

Oni moraju da prođu kroz mesta granične kontrole, gde se proverava papirologija i vrši fizička inspekcija robe.

EU je početkom februara rekla da kontrolna mesta još uvek nisu potpuno operativna i da su neka dobra ušla u Severnu Irsku, a da nisu pravilno deklarisana.

Kako bi se osiguralo održavanje zaliha, supermarketima je dozvoljeno da izbegnu kontrolu proizvoda tri meseca.

U martu, Velika Britanija je samostalno odlučila da produži ovaj grejs period do oktobra. Naknadno je najavila dalje unilateralne poteze kako bi olakašala trgovinu od Britanije do Severne Irske.

Evropska unija je rekla da odluka Velike Britanije da produži grejs period krši međunarodni zakon, zato što je Britanija nije konsultovala. To je pokrenulo pravne akcije koje bi mogle da se završe tako što bi Evropski sud pravde dodelio novčane kazne Velikoj Britaniji.

Pravila EU za bezbednost hrane ne dozvoljavaju da ohlađeno meso ulazi na njihovo tržište iz zemalja koje nisu članice EU, kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo. To je dovelo do toga da britanske kobasice budu zabranjene u Severnoj Irskoj.

Šestomesečni grejs period postoji od januara, kada se pravila ne primenjuju, ali po pravilima protokola, rok ističe do kraja ovog meseca. Pregovori šta će se dogoditi dalje su održani nedavno, ali bez konkretnog sporazuma.

Maroš Šefčović, potpredsednik Evropske komisije rekao je da je optimističan po pitanju pronalaska rešenja, ali je dodao da je strpljenje EU "veoma tanko".

Ukoliko sporazum ne može da bude postignut, Velika Britanija navodi da će ignorisati pravila. Međutim, EU odgovara da će odgovoriti zakonskim akcijama koje bi mogle da dovedu do uvođenja tarifa na britanske proizvode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: