Amerikanci masovno kupuju oružje pred izbore

Detroit -- Stanovnici američke države Mičigen masovno kupuju oružje pred sutrašnje predsedničke izbore u SAD, piše Skaj njuz.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/londondeposit
Foto: Depositphotos/londondeposit

"Oni čak ni ne znaju proces", kaže Bil Kjučik, vlasnik prodavnice oružja, za Skaj njuz. "Samo žele da kupe oružje - i dnevno imam oko stotinu poziva u vezi s tim", dodaje, pokazujući na praznu vitrinu u kojoj se, kako kaže, inače nalazi "stotinak pušaka".

Građani Mičigena, ključne "kolebljive" države, tzv. sving države, za koje se ne zna pouzdano za kog kandidata će glasati, naoružavaju se zbog straha od građanskih nemira u slučaju spornog izbornog rezultata.

Poslednjih nedelja Mičigen se pokazao i kao žarište domaćih militantnih aktivnosti. Najočitiji primer je FBI-jevo otkriće zavere za otmicu demokratske guvernerke Grečen Vitmer zbog njenih mera zatvaranja u borbi protiv koronavirusa.

Pre samo nekoliko dana, FBI i policija države Mičigen uhapsili su samoproglašenog lidera grupe suprematističke belačke grupe, optuživši ga za višestruke zločine i rukovođenje "kampom mržnje" u toj državi.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Džaved Ali veruje da su tri ključna faktora dovela do ovog očiglednog naglog porasta domaćih terorističkih pretnji - uticaj pandemije i ograničenja koja su iz toga proizašla, protesti zbog socijalne pravde u početku podstaknuti ubistvom crnca Džordža Flojda, kao i pojačana politička retorika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu