Poljska sada kupuje gas iz Nemačke

Nemački operator sistema za transport gasa Geskejd počeo je da isporučuje reversom gas Poljskoj preko gasovoda Jamal-Evropa, saopštila je pres služba kompanije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2020.

08:59

Poljska sada kupuje gas iz Nemačke
Foto: Depositphotos, 3dmentat

Kako se navodi, danas je Nemačkoj stigao zahtev iz Poljske za isporuke gasa.

Operator Gaskejd je saopštio da je pumpanje gasa gasovodom Jamal-Evropa smanjeno sa devet miliona kilovat-sati u nedelju na 461,5 hiljada kilovat-sati u ponedeljak, a potpuno je zaustavljeno u utorak ujutru.

Ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Poljsku istekao je 16. maja, a sada se pumpanje duž dela Jamal-Evropa vrši samo na osnovu aukcija, prenosi Sputnjik.

Jamalski ugovor iz 1996. godine predviđa isporuku do deset milijardi kubnih metara ruskog gasa u Poljsku godišnje. Sporazum je na snazi do 2022. godine. Cena gasa za Poljsku je prema tom ugovoru snižena 2012. godine deset odsto.

Kompanija PGNiG je 2015. godine podnela tužbu sudu u Stokholmu protiv Gasproma, tražeći da se cena gasa još snizi, navodeći da cena ne odgovara stanju na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: