Bačene hiljade litara mleka: Kriza prisiljava farmere na radikalne poteze

Zbog globalne krize uzrokovane koronvirusom brojni poljoprivrednici ostaju bez otkupa svojih proizvoda.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

12:01

Bačene hiljade litara mleka: Kriza prisiljava farmere na radikalne poteze
Foto: Depositphotos, SashaKhalabuzar

To je slučaj i sa engleskim mlekarima koji su prisiljeni da proliju hiljade litara svežeg mlijeka zbog poremećaja u lancu snabdevanja.

Naime, mleko s njihovih farmi trebalo je da bude plasirano u hotele, aerodrome i kafiće. Njihovim zatvaranjem, farmeri gube na hiljade funti svakoga dana, a mleko odlazi niz odvod. Strahuju da bi se pojedine mogle i zatvoriti, što bi moglo rezultirati nedostatkom mleka kada se nakon pandemije vrati potražnja.

Tamošnji Nacionalni savez poljoprivrednika sazvao je krizni sastanak s vlastima kako bi se odmah preduzeli koraci za osiguranje održivosti mlečnog sektora, piše BBC, a prenosi Agroklub.

"U nedelju je četiri i po hiljade litara mleka izliveno u odvod jer se cisterna jednostavno nije pojavila", rekao je mlekar Majkl Rajton.

"To je pogubno, kako za nas, tako i za celu industriju koja je u ovom trenutku u padu. Ne znamo koliko dugo će ovo trajati i kako ćemo mi farmeri proći kada se sve ovo završi. Banke bi mogle da propadnu i to bi bio kraj moje farme mleka", rekao je Edvard Heming.

Napominju kako posao poljoprivrednika traje 24 sata na dan, a krave ne prestaju da proizvode mleko. One ne znaju za krizu, potrebno je da se hrane i muzu dva puta dnevno. "Nakon svog uloženog truda i mleka kojeg smo prisiljeni da bacimo, rečeno nam je da za to nećemo biti plaćeni", žale se farmeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: