Adidas i drugi odlučili da ne plaćaju kiriju za prodavnice

Dok vlade širom sveta i ministi EU razmatraju mere za pomoć privredi u vreme krize zbog pandemije koronavirusa, veliki koncerni ne pokazuju solidarnost.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 28.03.2020.

15:46

Adidas i drugi odlučili da ne plaćaju kiriju za prodavnice
Foto: Epa/WU HONG

Naime, neki od njih odlučuju da ne plaćaju kirije za svoje prodavnice u Nemačkoj.

Prvi je Adidas objavio da neće plaćati kiriju za prostorije koje je uzeo u zakup u Nemačkoj, a potom su se pridružili i drugi kao što su “Dajhman” i “H&M”.

Ministar saobraćaja Nemačke Andreas Šojer je oštro kritikovao Adidas zbog njegove odluke.

“Veoma sam razočaran Adidasom. Veoma sam razočaran”, rekao je Šojer dnevniku “Bild” i istakao da je najava preduzeća "potpuno neprihvatljiva poruka".

Šojer je kazao da je Adidas naparavio velike profite, i da se ne radi samo o velikim kompanijama koje im izdaju prostor, već i brojni mali, kao i fizička lica koja iznajmljuju svoj prostor ovom koncernu, koji će sada ostati bez prihoda.

Smatra da je delovanje koncerna nesolidarno ponašanje.

"Upućujemo poruke građanima da budu razumni, ali to zahteva i da veliki koncerni budu razumni", naglasio je Šojer.

Sličnu izjavu dala je i ministarka pravosuđa Kristine Lambreht.

"Kada sada finansijski snažna preduzeća jednostavno odluče da ne plaćaju kirije, to je neprihvatljivo i potpuno neprimereno", naglasila je ona.

Ukazala je da zakon o pomoći u korona krizi ne pruža za tako nešto osnovu.

Poručila je da i dalje važi da zakupac mora da plaća kiriju, te da, ako kao posledica krize ima probleme sa plaćanjem, može da mu se samo na ograničeno vreme ne raskine ugovor.

Na društvenim mrežama već kruže pozivi na bojkot Adidasa, koji je naišao na brojnu podršku.

Adidas je, nakon što je prinuđen da zatvori svoje radnje usled mera preduzetih za smanjenje širenja korona virusa, odlučio da od aprila ne plaća kirije za svoje filijale.

Takođe i Dajhman, koji ima 1.500 filijala najavio je istu meru, a Puma i "H&M" se pridružuju.

"Radi se o preventivnoj meri kako bi osigurali ekonomsku sposobnost delovanja kompanije", objasnila je kompanija "Dajhman" svoju odluku.

"H&M" obustavio je već plaćanje kirije za svojih 460 zatvorenih filijala u Nemačkoj.

Komanija je vlasnike tih prostora obavestila o svojoj odluci i istice da se nada da će biti pronađeno rešenje prihvatljivo za obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: