Pregovori u ćorsokaku: Štrajkuje 3.000 radnika železnice

Toronto -- Oko 3.000 radnika Kanadske državne železnice, najvećeg železničkog operatera u zemlji, stupilo je danas u štrajk.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/tupungato
Foto: Depositphotos/tupungato

Železničari su obustavili rad zbog neuspeha pregovora s menadžmentom o novom kolektivnom ugovoru, saopštio je sindikat "Timsters Kanada".

"Kondukteri, vozači i radnici na održavanju vozova i pruga Kanadske nacionalne železnice sada su zvanično u štrajku", objavio je sindikat na Tviteru, prenosi agencija Rojters.

Kanada, jedan od najvećih svetskih izvoznika poljoprivrednih proizvoda, oslanja se na svoje dve glavne železničke kompanije za prevoz uljane repice (kanola) i pšenice na veliku daljinu - od farmi na zapadu zemlje do luka.

Prevoznici sirove nafte iz Alberte takođe sve više koriste vozove za isporuke američkim rafinerijama kao alternativu prebukiranim naftovodima.

Sindikat je u subotu obavestio kompaniju o stupanju u 72-časovni štrajk nakon što su pregovori zapali u ćorsokak.

Ovo je prvi štrajk u Kanadskoj državnoj železnici u poslednjih 10 godina. Portparol sindikata "Timsters" Kristofer Monet izjavio je u ponedeljak da je štrajk usledio jer su radnici u pregovorima "naišli na zid" kada se radi o pitanjima vezanim za zdravlje i bezbednost. Prethodni kolektivni ugovor je istekao 23. jula.

strana 1 od 195 idi na stranu