Ambiciozno: Bugarska traži od Trampa F-35 i put na Mesec

F-35, ukidanje viza, investicije i put na Mesec — potencijalne teme razgovora tokom posete bugarskog premijera Bojka Borisova Americi.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.11.2019.

15:06

Ambiciozno: Bugarska traži od Trampa F-35 i put na Mesec
Foto: Depositphotos, S_Kohl, 196871014

Ovo je izjavio je bivši ministar inostranih poslova Solomon Pasi bugarskoj nacionalnoj televiziji (BNT).

Najpre treba pokrenuti pitanje daljeg razvoja bugarskog naoružanja, pre svega o kupovini F-35, rekao je on, prenosi Sputnjik.

Bugarska je kupila F-16, ali treba da razmisli o kupovini aviona naredne generacije.

"Oni (F-35) se masovno pojavljuju i u Pentagonu i svuda u svetu, tako da Bugarska treba da razmišlja strateški — na 10-15 godina unapred", izjavio je Pasi.

Zamenik šefa diplomatije takođe smatra da je Bugarskoj potrebno veće vojno prisustvo SAD u Crnom moru.

"To je nešto što može da omete napade gospodina Putina", rekao je bivši ministar.

Osim toga, Borisov treba da zatraži od predsednika Donalda Trampa da SAD uključe Bugare u svoju narednu misiju na Mesec, dodao je Pasi.

On je naglasio da treba pokrenuti pitanje ukidanja viza, povećanja američkih investicija i ispuniti davnašnji san Bugarske — da pošalje čoveka na Mesec.

"Sada je pravo vreme da se pređe na realizaciju starog sna Bugarske u našim bilateralnim odnosima: poslati kosmonauta sa (misijom) NATO-a", naglasio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: