Da li će američka jabuka osvojiti svet: Nova sorta od iduće godine na rafovima

Kad se govori o višemilionskoj marketinškoj kampanji za lansiranje nove sorte jabuka, svako bi prvo pomislio da se radi o novom mobilnom telefonu kompanije Epl.

Svet

Izvor: Novac.hr

Petak, 18.10.2019.

11:52

Da li će američka jabuka osvojiti svet:  Nova sorta od iduće godine na rafovima
Ilustracija FOTO: Depositphotos, pirita

Ali, zapravo, reč je o američkoj sorti jabuke "komik krisp" koja bi uskoro mogla zavladati svetom.

Ova crvena lepotica, piše Novac.hr, trenutno je dostupna isključivo u SAD, a kako se čini, početkom iduće godine stiže i na police svih svetskih dućana.

Dobijena je ukrštanjem dveju već postojećih sorta jabuka, kako bi se stvorila još slađa, hrskavija i sočnija voćka koja ako se skladišti na odgovarajući način, može ostati sveža i do godinu dana.

U lansiranje ovog proizvoda uloženo je više od 10 miliona dolara. Koliko su proizvođači uvereni u uspeh svog 'svetog grala' pokazuje i činjenica da su se kladili na nju i stavili gotovo 40 miliona dolara.

"Uvereni smo u njen uspeh, postaće novi svetski hit", ističu uzgajivači.

Iako je ova jabuka, zapravo, nastala još davne 1997. godine na plantaži državnog fakulteta u Vašingtonu, koja je ujedno i najveće uzgajalište jabuka u SAD, dugo nije bila dostupna na tržištu. Tek je pre dve godine prvi put postala dostupna za komercijalnu sadnju.

U tom trenutku tražnja za njom je bila toliko velika da su se srećni dobitnici izvlačili nasumično putem kompjuterskog programa.

Danas širom Vašingtona raste više od 12 miliona stabala ovog drveta, a voćnjaci prekrivaju oko 12.000 hektara. Procenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno prihodovati 30 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: