SAD objavile "crnu listu": Na spisku 28 kompanija

SAD su stavile na "crnu listu" 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija .

Svet

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

09:20

SAD objavile
Foto: Depositphoto, ruskpp, 10094682

Oni su na "crnoj listi" zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Sinkjang s većinskim muslimanskim stanovništvom.

One su sada na takozvanoj "entitetskoj listi" koja im zabranjuje kupovinu proizvoda od američkih kompanija bez odobrenja Vašingtona.

Medju zabranjenima su i vladine agencije, ako i tehnološke kompanije specijalizovane za opremu za nadzor, prenosi BBC.

Kako se navodi, to nije prvi put da Vašington uvodi trgovinske zabrane kineskim kompanijama, a najpoznatiji je slučaj telekomunikacionog giganta Huaveja koji je na listi zbog bezbednosnih pitanja.

Kao razlog za uvodjenje zabrane navodi se da su te organizacije "umešane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe".

Humanitarne organizacije za zaštituljudskih prava smatraju da Peking progoni većinom muslimanske Ujgure u takozvanim "kampovima za prevaspitavanje", dok Kina navodi da je reč o "borbi protiv ekstremizma".

Na listi se nalazi oko 19 vladinih agencija, medju kojima je i Biro za javnu bezbednost provincije.

Na isti su, navodi BBC, kompanije za nadzor poput Hikvižon, Dahua i Megvi Tehnolodži, koje su specijalizovane za tehnologiju prepozavanja lica.

SAD i Kina su u sred trgovinskog rata.

Grupe za ljudska prava i UN kažu da je Kina okružila i zatvorila više od milion Ujgura i pripadnika drugih nacionalnih manjina u logore, gde su primorani da se odreknu islama, da govore samo na mandarinskom kineskom i uče se poslušnosti komunističkoj vladi.

Kina to demantuje i kaže da ti ljudi pohadjaju "centre za stručno osposobljavanje" kako bi mogli da nadju posao i pomažu da se integrišu u kinesko društvo, a sve u ime sprečavanja terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: