Američke tarife udaraju Španiju i Francusku: Meta su vina, ulja, sirevi i masline

Američke tarife na proizvode iz Evropske unije pogodile bi izvoz španskih poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od milijarde evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2019.

13:50

Američke tarife udaraju Španiju i Francusku: Meta su vina, ulja, sirevi i masline
Foto: Depositphotos, selensergen

To je saopštila španska poljoprivredna asocijacija COAG.

Sjedinjene Države su, posle EU, najveće izvozno tržište za španske poljoprivredne proizvode, poput vina, ulja, sira i maslina, koji će verovatno biti pogođeni tarifama, navela je asocijacija.

"Potpuno je nepravedno i nesrazmerno da ruralna zajednica mora da plati za trgovinski rat sa Evropskom unijom, koji nema nikakve veze sa španskim seoskim sredinama", izjavio je generalni sekretar COAG-a Migel Blanko.

Na američke tarife reagovala je i italijanska asocijacija poljoprivrednika Koldireti, koja je istakla da će američke sankcije pogoditi izvoz italijanskih poljoprivrednih proizvoda u iznosu od 500 miliona evra godišnje.

Italijanska vina i maslinovo ulje pošteđeni su tarifa, ali će se sir, žestoka alkoholna pića i mesne prerađevine suočiti sa višim nametima, dodaje britanska agencija.

"Sada je potrebno otvoriti pregovore sa SAD na evropskom i na nacionalnom nivou", izjavio je predsednik te asocijacije Etore Prandini.

SAD su najavile da će uvesti takse od 10 odsto na avione evropskog proizvođača Erbasa i carine od 25 odsto na niz proizvoda iz EU, uključujući francusko vino, škotski i irski viski, i razne vrste sireva poreklom sa Starog kontinenta zbog, kako je presudila Svetska trgovinska organizacija, nezakonitog subvencionisanja Erbasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: