Sve veća nejednakost: Bogati postali još bogatiji, a srednja i viša klasa osiromašile

Najbogatijih 10 odsto domaćinstava Sjedinjenih Američkih Država u 2018. je posedovalo 70 posto ukupnog bogatstva domaćinstava, dok su 1989. imali 60 posto.

Svet

Izvor: Jutarnji.hr

Subota, 25.05.2019.

12:22

Sve veća nejednakost: Bogati postali još bogatiji, a srednja i viša klasa osiromašile
FOTO: Epa, NARONG SANGNAK

To pokazuju rezultati MarketWatch, prenoseći izjavu Torstena Sloka, glavnog ekonomiste Dojče banke, koji se pozvao na novi izveštaj FED-a, američke centralne banke.

U ovoj studiji se ističe i kako je bogatstvo jednog odsto najbogatijih domaćinstava SAD-a u tom periodu poraslo s 23 posto na 32 posto.

Analitičari FED-a su pritom utvrdili kako je razlog rastu bogatstva prvih 10 posto to što je porastao udeo njihove imovine u tom periodu s 55 na 64 posto, dok se istovremeno otprilike toliko smanjila, relativno gledano, imovina srednje i više srednje klase

Slok ističe kako je to delom rezultat ekspanzivne monetarne politike FED-a, nakon finansijske krize iz 2008., zahvaljujući kojoj su rasle cene nekretnina i deonica u zadnjih deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: