SAD vs Kina: Carine sa 40 na 15%

Kineski planovi o smanjenju carina za uvoz američkih automobila mogli bi biti od pomoći u trgovinskom sporu, rekao je američki ministar finansija Vilbur Ros.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

14:11

SAD vs Kina: Carine sa 40 na 15%
Foto: Thinkstock

Vol strit žurnal objavio je da Peking planira da smanji uvozne tarife na američke automobile, kao i kupovinu veće količine soje i drugih useva.

„To će mnogo pomoći“, bio je Rosov komentar na ovaj potez Kine.

On je dodao da će nemački proizvođač automobila BMW, najveći izvoznik automobila iz SAD-a, imati i najviše benaficija od ove odluke.

„Oni izvoze oko 40 odsto svojih vozila u Kinu, tako da je ovo direktna pomoć za nas i verovatno će biti od pomoći u razgovorima koje imamo sa nemačkim proizvođačima automobila“, kaže Ros.

Američki mediji su objavili da Kina planira da smanji carine na uvoz američkih automobila sa 40 na 15 odsto.

Carine su povećane u avgustu usred ekalacije trgovinskig rata između ove dve države.

Kineski vicepremijer Liu He je američkog ministra finansija Stivena Menučina i trgovinskog predstavnika Roberta Lajtcera obavestio o svojoj odluci u telefonskom razgovoru u ponedeljak, objavio je Vol strit žurnal citirajući osobu upoznatu sa pregovorima SAD i Kine.

Podsetimo, predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping saglasili su se da ne pooštrovaju trgovinski rat i obećali da se uzdržavaju od uvođenja novih tarifa za 90 dana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: