Uslovljavaju SAD: Trajno da izuzmete EU...

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer izjavio je da je otvoren za razgovore sa Sjedinjenim Državama o preispitivanju globalnih trgovinskih pravila.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2018.

13:05

Uslovljavaju SAD: Trajno da izuzmete EU...
Foto: Thinkstock

Međutim, razgovaraće samo ukoliko Vašington izuzme Evropsku uniju od povećanih uvoznih tarifa na čelik i aluminijum.

Le Mer je, kako prenosi Rojters, priznao da prekapaciranost u sektorima čelika i aluminijuma predstavlja globalni problem, ali je odbacio odgovornost EU za takvo stanje dodajući da će blok na odgovarajući način reagovati na neosnovano povećanje tarifa Vašingtona.

"EU mora da bude spremna da donese sve odgovarajuće odluke ukoliko američka administracija odluči da poveća tarife za EU", rekao je on novinarima na sastanku ministara finansija evrozone u Sofiji.

Američki predsednik Donald Tramp je zapretio podizanjem američkih carina na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, izražavajući nezadovoljstvo zbog ogromnog trgovinskog deficita koji SAD imaju sa evropskim partnerima.

Le Mer je naveo da je u zamenu za trajno izuzimanje EU od tarifa, Francuska otvorena za preispitivanje multilateralnog trgovinskog sistema i budućnosti Svetske trgovinske organizacije u razgovorima sa SAD-om.

"Spremni smo da otvorimo razgovore s američkim prijateljima o budućnosti STO, poboljšanju STO i čitavog multilateralnog trgovinskog sistema. Ali, pre svega moramo da otklonimo pitanje novih tarifa", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: