Totalni preokret: Rusi izgubili, Kijev trlja ruke

Arbitražni sud u Stokholmu prihvatio je zahtev ukrajinskog "Naftogasa" da mu "Gasprom" isplati 4,673 milijarde dolara za tranzit gasa.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2018.

10:27

Totalni preokret: Rusi izgubili, Kijev trlja ruke
Foto: Thinkstock

Imajući u vidu zahtev "Naftogasa" za novčanom kompenzacijom u visini od 17 milijardi dolara zbog smanjenog tranzita gasa za evropske potrošače u odnosu na onaj koji je predviđen ugovorom, sudije su prihvatile potraživanje u vrednosti od 4,673 milijarde dolara.

Uzimajući u obzir ranije dosuđenu sumu u korist „Gasproma“ za ugovor o isporuci gasa, sudije su to kompenzovale donošenjem odluke u korist „Naftogasa“ u visini od 2,56 milijardi dolara, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnik.

Podsetimo, nedavno je šef uprave ukrajinske kompanije Andrej Koboljev istakao da "Naftogas" planira ponovo da kupuje gas od ruskog "Gasproma" već od marta ove godine.

"Gasprom“ i „Naftogas Ukrajine“ se od juna 2014. godine spore pred Stokholmskim arbitražnim sudom. Predmet potraživanja su ugovori o snabdevanju gasom iz Rusije i njegovom tranzitu preko Ukrajine od 2009. godine.

Prethodno je sud u Stokholmu potvrdio najvažnije tačke Gaspromovog ugovora sa Ukrajinom o isporukama gasa. Zbog toga je Kijevu naloženo da plati dug za gas, uprkos tvrdnjama da je dobio spor, izjavio je potpredsednik Gasproma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: