Zemlja beskućnika i gradova duhova

Dok šest miliona stanova propada bez stanara, Španija je poprište najveće socijalne drame u istoriji demokratije, prenosi Politika.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

18:54

Default images

Svakog dana 115 španskih porodica izbacuje se na ulicu, zato što nisu uspele da plate kreditnu ratu, a španske banke su najveći vlasnici nekretnina na svetu.

Na stotine fantomskih naselja bez znakova života, propadaju prazne nikad neuseljene višespratnice, ali se istovremeno ubrzava ritam nasilnog iseljavanja.

Banke na Iberijskom poluostrvu nemaju keša, ali su samo u toku prošle godine došle u posed skoro 40.000 praznih stanova i kuća, pokazuje istraživanje nezavisnog tima "Ekonomisti protiv krize”,

U ovom trenutku još 65.000 hipotekarnih procesa čeka na rešenje, posle čega sledi izbacivanje na ulicu. U isto vreme, cene nekretnina, kako otkriva Evrobarometar, pale su u Španiji za 20 odsto, daleko više nego u ostalim zemljama Evropske unije pogođenih krizom.

Konzervativna vlada desnog centra, nije spremna da reformom zakona o hipoteci spreči eksploziju socijalne bombe. Traži se da država privremeno konfiskuje jedan deo stanova i tako spreči izbacivanje na ulicu socijalno najugroženijih porodica, ali se tome protive branioci ustava, po kome je privatna svojina nedodirljiva.

Odbacuje se model kome je pribegla autonomna oblast Andaluzije, gde je vlada sastavljena od socijalista i Ujedinjene levice donela dekret po kome se na tri godine nacionalizuju stanovi čijim stanarima preti iseljenje. Šefica za javne radove i stanovanje Andaluzije Elena Kortes zahteva od centralne vlade u Madridu da sazove nacionalni samit za rešavanje iseljavanja, kako bi se andaluzijski model preneo na celu zemlju. Pokret za borbu protiv iseljenja za sada uzalud upozorava Madrid: na koji način da se otplaćuju kreditne rate u situaciji kada je stopa nezaposlenosti 25 odsto? Šta će biti sa velikim delom društva koje je ostalo bez krova nad glavom ali ih to ne oslobađa obaveze da i dalje otplaćuju banci kreditne rate? Kako će banke rasprodati tolike nekretnine, kad je zemlja u krizi, stanovništvo osiromašeno i nema novca za tako veliku investiciju. Zašto, na kraju, banke ne snose posledice svojih loših odluka za davanje nenaplativih kredita?

Na scenu su stupili i već pomalo zaboravljeni "Okupatori”. Pokret koji je pre dve godine krenuo iz Madrida okupirajući Trg vrata sunca, sada se orijentisao na blokadu iseljenja. Uvek mobilni aktivisti javljaju jedni drugima čim primete da se u nekom delu grada priprema iseljenje. Okupljaju se u velikom broju i prave zid od ljudskih tela.

Drugi ogranak "okupatora” organizuje grupno zauzimanje praznih stanova, pogotovo onih prostorija koje su građene za potrebe neke banke ili finansijske institucije. U pojedinim delovima zemlje, u Andaluziji, Kataloniji, Valensiji i Madridu, tamo gde su hipotekarna iseljenja najmasovnija, počeli su organizovano da štrajkuju bravari i vatrogasci. Bez njihove pomoći izbacivanje na ulicu je nemoguće.

Pojedinci iz vlasti uporedili su ovo presretanje i zastrašivanje sa nacističkim pokretima, dok nezadovoljnici njih nazivaju kriminalcima koji igraju po diktatu finansijskih lobija.

Ritam tempirne socijalne bombe se nastavlja i pored svih prepreka: Svakih petnaest minuta u Španiji se na ulicu izbaci po jedna porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: