Nismo samo mi, svi hrle u Nemačku

Kriza u Grčkoj i slična sudbina koja preti Španiji razlog su zbog koga je u poslednje vreme iz tih zemalja pojačan odliv mozgova i to u pravcu – Nemačke.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

19:18

Default images

"Za inženjere, Nemačka je zemlja u kojoj svako može da nađe posao. Ovde imamo automobilsku industriju. Ovde, uopšte, ima mnogo, mnogo industrije – tu inženjeri mogu da se zaposle“, kaže Konstantin Klerisios, inženjer mašinogradnje, koji posle studija u Grčkoj nije mogao da nađe posao.

Smeštaj u Nemačkoj i kurs nemačkog jezika njega i kolegu sa kojim je došao koštaju 1000 evra mesečno. Posao će moći da dobiju tek kada budu tečno govorili nemački. Ali, biće uporni, jer u otadžbini više ne vide nikakve šanse. Tamo se mnogi žale i na korupciju, na sistem u kome samo pomoću veza i poznanstava može da se dođe do nekog posla. Otkako je nastupila teška kriza, ni tako se više ne može.

Samo u prvom polugodištu 2011, u Nemačku je došlo 68.000 doseljenika više nego u istom periodu prethodne godine. A to je period u kome je najteža faza krize tek počinjala.

Kriza u Grčkoj i slična sudbina koja preti Španiji razlog su zbog koga je u poslednje vreme iz tih zemalja pojačan odliv mozgova i to u pravcu – Nemačke. Ova zemlja, prema zvaničnim podacima, trenutno ima manje od 2,5 miliona nezaposlenih, što je najniži broj od u poslednjih 20 godina.

U Španiji vlada najveći broj nezaposlenih u poslednjih 15 godina. Situacija je posebno kritična za mlađe od 25 godina. Treća godina finansijske krize je polovinu njih zatekla bez posla. Podatak da je u Španiji trenutno rekordno veliki broj kurseva nemačkog jezika – govori za sebe.

Broj stranih doseljenika u Nemačku u prvoj polovini 2011. iznosio je 381.000, što je za 21 odsto više nego u istom periodu 2010. Daleko najviše doseljenika je stiglo iz Grčke (porast od 84 procenta) i Španije (porast od 49 odsto). Natprosečno veliki broj novih stanovnika Nemačke došao je i iz zemalja koje su Evropskoj uniji pristupile 2004. odnosno 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: