Nezaposlenost u evrozoni 10 odsto

Stopa nezaposlenosti u 16 članica Evropske unije koje koriste evro, ostala je u junu na nepromenjenom nivou od 10 odsto, u skladu s očekivanjima analitičara.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

09:21

Default images

Broj nezaposlenih je povećan za 6.000 u odnosu na maj, na ukupno 15,77 miliona, pokazali su podaci statističke službe EU - Evrostat.

Stopa nezaposlenosti među muškarcima u članicama zone evra iznosila je prošlog meseca 9,8 odsto, a među ženama 10,2 procenta.

Na kraju prošlog meseca je oko 19,6 odsto radno sposobnog stanovništva, mlađeg od 25 godina, bilo nezaposleno, pri čemu ih je najmanje bilo u Holandiji, a najviše u Španiji.

Stopa nezaposlenosti u široj, 27-očlanoj EU ostala je u junu, takodje, na nepromenjenom nivou od 9,6 odsto.

Najnižu stopu nezaposlenosti u zoni evra imala je u junu Austrija, od 3,9 odsto, dok je najvišu, od 20 procenata, imala Španija.

Posebni podaci Evrostata su pokazali da su potrošačke cene u zoni evra u julu rasle po najbržoj stopi za 20 godina, čime je inflacija ponovo dovedena u sklad sa definicijom Evropske centralne banke (ECB) za stabilnost cena.

Godišnji indeks potrošačkih cena u zoni evra je u julu povećan 1,7 odsto u odnosu na isti mesec lane, u skladu s očekivanjima ekonomista. U junu je taj indeks povećan 1,4 odsto.

Julski rast cena u evrozoni je najveći od novembra 2008, kada je inflacija iznosila 2,1 odsto i predstavlja, uglavnom, odraz većeg rasta cena prehrambenih proizvoda i energenata, ukazali su analitičari.

U Španiji je indeks potrošačkih cena u julu povećan 1,9 odsto na godišnjem nivou, u poređenju s rastom od 1,5 procenata u junu, dok je u Nemačkoj julska inflacija iznosila 1,2 odsto, prema 0,8 odsto u junu. ECB definiše stabilnost cena kao inflaciju od nešto ispod dva odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: