Belorusija traži ruski kredit za NE

Belorusija je zatražila od Rusije kredit od devet milijardi dolara za izgradnju atomske centrale, izjavio je ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.05.2009.

14:19

Default images

Zamenik generalnog direktora ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Aleksandar Lokšin je rekao da će Rusija i Belorusija potpisati sporazum o izgradnji atomske centrale u trećem kvartalu ove godine.

Načelni sporazum o saradnji na sektoru nuklearne energetike predviđa saradnju Rusije i Belorusije u projektovanju i izgradnji nuklearke, isporukama nuklearnog goriva i reciklaži otpada.

Posle potpisivanja ugovora o izgradnji atomske centrale pripremni radovi će trajati oko godinu i po dana, a sama izgradnja gotovo pet godina. Belorusija planira da prvi blok nove nuklearke pusti u pogon 2016, a drugi 2018. godine. Početak izgradnje zavisi od finansijskih sredstava, rekao je Lokšin, ali nije precizirao da li će Rusija kreditirati ceo projekat.

Belorusija je do sada već tražila kredite od svog velikog suseda kako bi stabilizovala stanje privrede. Prošle godine Rusija je Belorusiji odobrila kreditnu liniju vrednu dve milijarde dolara, od čega je Minsku transferisana jedna milijarda dolara u novembru prošle i još 500 miliona u martu ove godine. Od 2004. Belorusija je od Rusije dobila kredite u vrednosti od preko četiri milijarde dolara.

Doznačavanje nove tranše ruskog kredita od 500 miliona dolara zavisi od ekonomske politike Minska, rekao je Kudrin, dodajući da mere koje preduzima Belorusija na stabilizaciji ekonomije nisu dovoljne. On je takodje saopštio da je Belorusija odbila ruski predlog da se redovna tranša kredita od 500 miliona dolara doznači u ruskim rubljama.

Belorusija ima problema sa deviznim rezervama, koje su sve tanje zbog intervencija Nacionalne banke na održavanju kursa beloruske rublje. U prvom tromesečju ove godine Minsk je za intervencije na tržištu potrošio dve milijarde dolara deviznih rezervi, ili više od trećine ukupnih rezervi.

Ruski ministar finansija je upozorio da Belorusija zbog brzog rasta spoljnog duga može da bankrotira krajem ove početkom iduće godine. Ipak, Belorusija za sada preživljava globalnu krizu lakše od većine bivših sovjetskih republika. Bruto domaći proizvod u prvom tromesečju je u ovoj zemlji porastao za 1,1 odsto, dok je u Rusiji privreda zabeležila pad od 9,5 odsto, a u Ukrajini za preko 20 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: