Svet

Četvrtak, 14.09.2017.

12:00

Pali se alarm: Svetska sila ovo ne pamti 18 god.

Kineske investicije u fiksnu imovinu porasle su po najnižoj stopi u 18 godina, a podbacile su i industrijska proizvodnja i maloprodaja.

Izvor: Tanjug

Pali se alarm: Svetska sila ovo ne pamti 18 god.
Foto: Thinkstock

To je, kako ocenjuje Rojters, signal da ekonomija te zemlje možda gubi zamajac jer troškovi zaduživanja rastu.

Investicije u fiksne aktive, ključni pokretač rasta druge najveće svetske ekonomije, porasle su za 7,8 odsto od januara do avgusta ove godine, što je najsporiji tempo rasta od decembra 1999. godine i usporavanje u odnosu na rast od 8,3 odsto iz perioda januar-jul.

Agencija AP prenosi da je Ministarstvo trgovine danas saopštilo da su i kineske investicije u drugim zemljama dramatično pale otkako je Peking pooštrio kontrole odliva kapitala kako bi sprečio investitore da kupuju sportske klubove i drugu imovinu koja se smatra nepotrebnom za nacionalni razvoj.

Ministarstvo je navelo da su kineske investicije u inostranstvu pale od januara do kraja avgusta ove godine za 41,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 68,7 milijardi dolara.

Industrijska proizvodnja je, tako]e, razočarala, ostvarivši rast u avgustu od 6,0 odsto na godišnjem nivou, što je najniža stopa u devet meseci, pokazali su podaci kineskog biroa za statistiku.

Analitičari koje je anketirao Rojters predvi]ali su rast industrijske proizvodnje od 6,6 odsto, što bi predstavljalo ubrzanje u odnosu na rast od 6,4 odsto iz jula.

Maloprodaja je tako]e ispod očekivanja, budući da je u avgustu ostvarila rast od 10,1 odsto na godišnjem nivou, najniži u šest meseci i slabiji od rasta od 10,4 odsto iz jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: