Svet

Subota, 03.07.2021.

14:07

Neki već sumnjaju u projekat: Mask bi da "pokrije" sve sem Severnog i Južnog pola

Ilon Mask otkrio je da bi njegova usluga satelitskog interneta mogla da bude dostupna globalno, osim na Severnom i Južnom polu, u avgustu ove godine.

Izvor: Capital.ba

Neki već sumnjaju u projekat: Mask bi da
Foto: Naresh777/Shutterstock

Broj klijenata trebalo bi da dostigne pola miliona u narednih godinu dana, saopštio je Mask, osnivač Tesle, SpaceX-a i Starlinka.

Starlink je trenutno u fazi otvorenog beta testiranja, odnosno, u fazi u kojoj i obični korisnici koji su dobili pozivnicu mogu da koriste uslugu, prenosi Kapital.

Od 2018. godine do sada su u nisku orbitu Zemlje lansirali više od 1.700 satelita, a Mask kaže da su dosegli i "strateški bitnu" brojku od 69.420 korisnika Starlinka.

Mask nastavlja "igranku bez prestanka", ni Anonimusi ga nisu uplašili

Otkrio je da je usluga već dostupna u 12 zemalja sveta, kao i da će se broj povećavati u budućnosti.

Internet kompanije Starlink dizajniran je da pokriva udaljena područja do kojih tradicionalne kompanije ne mogu lako doći.

U budućnosti će se Starlink početi i direktno prodavati kupcima, najprije u ruralnijim područjima, ali i državama koje žele svojim odbrambenim snagama da omoguće bolji i brži internet. Plan je da se dovede i bolji internet u avione, o čemu iz Starlinka već pregovaraju s nekoliko avio-kompanija.

Dobro, Ilone, dokle više?

Neki analitičari postavljaju pitanje da li satelitski internet može biti održiv poslovni model, jer cilja na udaljena geografska područja u kojima verovatno nema dovoljno ljudi sposobnih da plaćaju visoke takse.

Naime, hardver za svaku Starlink konekciju prodaje se za 499 dolara, a Mask je rekao da kompaniju takav "terminal" košta 1.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

16 h

Podeli: