Svet

Petak, 02.02.2018.

16:52

Mej ubeđuje Sija: Ove barijere...

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je s predsednikom Kine Sijem Đinpingom razgovarala o značaju uklanjanja barijera za trgovinu.

Izvor: Beta

Mej ubeđuje Sija: Ove barijere...
(Foto: Thinkstock)

Posebno kada je reč o britanskoj hrani, piću, uslugama u oblasti finansija.

Mej je na konferenciji za novinare rekla da je razgovor u četvrtak bio deo dogovora o "reviziji trgovine i investicija", kao korak ka budućim bilateralnim sporazumima pošto Velika Britanija istupi iz EU.

"Citirajući Šekspira, predsednik Si mi je juče rekao da je prošlosti prolog. I sasvim se slažem. Velika Britanija i Kina otvaraju novo poglavlje u svojoj zlatnoj eri", rekla je Tereza Mej na konferenciji na kojoj je njeno izlaganje najavio osnivač kineske kompanije za trgovinu onlajn "Alibaba", Džek Ma.

Mej danas završava trodnevnu posetu Kini u okviru koje je posetila tri grada. Ona je sa Sijem razgovarala i o inicijativi Kine "Jedan pojas, jedan put".

Mej je uzdržana prema inicijativi "Pojas i put", mada je izrazila uslovnu podršku britanskom učešću sve dok su ti projekti u skladu sa svetskom poslovnom praksom.

Očekuje se da na završetku posete Tereze Mej budu potpisani poslovni ugovori ukupne vrednosti veće od 13 milijardi dolara. Britanski izvoz u Kinu je od 2010. godine porastao za 60 odsto, a očekuje se da Kina do 2020. godine postane jedan najvećih stranih investitora u Veliku Britaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: