Svet 6

18.06.2024.

19:21

Šteta u agrarnom sektoru Ukrajine 10 milijardi dolara

Poljoprivredni sektor Ukrajine pretrpeo je direktne gubitke od više od 10 milijardi dolara za dve godine od početka ruske invazije velikih razmera.

Izvor: Tanjug

Šteta u agrarnom sektoru Ukrajine 10 milijardi dolara
Profimedia

Podeli:

Zato je veoma važno da se obnovi kako bi se obezbedila stabilnost svetskih tržišta hrane, izjavio je danas vršilac dužnosti ministra agrarne politike i hrane Ukrajine Taras Visocki.

"Zbog ruske agresije ukrajinski farmeri su pretrpeli značajne gubitke. Od uništenja poljoprivredne mehanizacije za ukupno 5,8 milijardi dolara do gubitka i uništenja stočnih farmi za više od 250 miliona dolara. A međunarodne cene hrane u 2022. porasle su za oko 35 odsto", naveo je on na konferenciji "Obnova ukrajinske poljoprivrede", prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, situacija je stabilizovana tek nakon uspostavljanja novih izvoznih pravaca.

"Zbog toga je potrebna podrška za obnavljanje ukrajinskog poljoprivrednog sektora", rekao je Visocki.

On je podsetio da je Ukrajina jedan od svetskih lidera u izvozu žitarica i uljarica, kao i da će oporavak poljoprivrednog sektora obezbediti stabilnost svetskih tržišta hrane.

Visocki je istakao potrebu za dugoročnim projektima podrške ukrajinskom poljoprivrednom sektoru, među kojima je i program finansijske podrške Ukrajini iz fonda Evropske unije za Ukrajinu.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: