Politika 0

18.06.2024.

20:52

Lajčak: O merama protiv Prištine će se više znati sutra

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas nakon sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine za dijalog Besnikom Bisljimijem da je svrha njegove posete normalizacija odnosa dveju strana.

Izvor: Tanjug

Lajčak: O merama protiv Prištine će se više znati sutra
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Govoreći o ukidanju mera EU protiv Prištine i izveštaju šefa diplomatije EU o KiM Žozepa Borelja, Lajčak je rekao da će se o tome više znati nakon razgovora zemalja članica bloka u Savetu Evrope, dodajući da je njegov stav da mere treba da budu ukinute.

"Koliko ja znam, pitanje mera će se raspravljati sutra u političkom sektoru zemalja članica i sve će zavisiti od tih razgovora. Sutra ćete čuti šta je u izveštaju, ja danas ne smem ništa da kažem", rekao je on.

On je dodao da je razlog njegove posete Prištini i sutra Beogradu kako da se vrati fokus na normalizaciju između Beograda i Prištine.

"Naravno, imamo i dogovor kako da ubrzamo implementaciju. Tako da je to prvo pitanje o kome smo danas razgovarali gospodin Bisljimi i ja. Drugi razlog je plan rasta EU za Zapadni Balkan", rekao je Lajčak.

Lajčak je napomenuo da i pored isteka mandata ovo nije njegova poslednja zvanična poseta Kosovu i Metohiji.

"Ne mogu reći da je ovo poslednja poseta, jer kao što sam već kazao zamoljen sam da ostanem do januara", rekao je Lajčak.

Govoreći o otvaranju glavnog mosta na Ibru Lajčak je izjavio da je stav EU da most mora biti otvoren na način koji neće izazvati eskalaciju.

"Idealno bi bilo da se pre otvaranja mosta razgovara sa ljudima na koje će da utiče otvaranje mosta, koje ta mera pogađa. Ja sam ponudio da se o tom pitanju razgovara u okviru dijaloga i nadam se da će biti ponuđeno rešenje u dobrom duhu i dobrim odnosima", zaključio je Lajčak.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: