Biz - B92.net

Od severa do juga Srbije auto-putem 2017. FOTO

Vranje -- Premijer Aleksandar Vučić kaže da će građani Srbije najkasnije do marta 2017. moći auto-putem da putuju od Horgoša do Preševa i od Horgoša do Dimitrovgrada.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Od Horgoša do Preševa, od Horgoša do Dimitrovgrada moći ćete svuda da idete auto-putem najkasnije do marta 2017. a pokušaćemo da to bude do kraja sledeće godine", rekao je Vučić na otvaranju deonice autoputa Vladičin Han - Donji Neradovac na Koridoru 10 kod Vranja u dužini od 26,3 kilometara.

Vučić je rekao da je danas veliki dan ne samo za građane u Pčinjkom okrugu već i u celoj Srbiji, budući da se prvi put posle mnogo godina otvara deonica autoputa duga 26,3 kilometra, koja je koštala 74 miliona evra.

Vučić je istakao da će jug Srbije biti povezan sa celom Srbijom.

Vučić je zahvalio srpskim graditeljima, koji su danonoćno radili i poakzali da Srbija može da se izgrađuje i da napreduje.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je na otvaranju deonice Koridoa 10 da je ona rezultat višegodišnjeg teškog rada Vlade Srbije, Koridora Srbije i izvođača radova i pokazatelj da takav složeni projekat može da se ostvari i završi blagovremeno i to da bude kvalitetan.

On je istakao da je dobra infrastruktura i povezivanje ključ ekonomskog razvoja i poručio da se nada da će danas otvorena deonica doprineti razvoju kako te opštine tako i Srbije.

Verheijen je dodao i da je integracija srpske saobraćajne mreže u regionalnu mrežu od ključnog značaja za srpsku ekonomiju i regionalni razvoj, ističući da je Koridor 10 najavažniji koridor u Srbiji koji poboljšava regionalnu povezanost naše zemlje sa svojim susedima.

Podsetio je da je 2009, kada je počeo projekat, bilo mnogo skepticizma, da su mnogi sumnjali u mogućnost države da ga završi, ali da je današnje puštanje u saobraćaj deonice Vladičin Han - Donji Neradovci pokazatelj da je sve moguće ako postoji naporan rad, dobra volja i posvećenost države.

Generalnih tehnički direktor grčke kompanije "Terna" Jorgos Perdikaris izjavio je danas da je puštanje u saobraćaj deonice auto puta Vladičin Han - Donji Neradovac na Koridoru 10 veliki događaj koji je važan kako za taj kraj tako i za celu Srbiju.

"Uložili smo sve napore da ovaj projekat bude referenca za našu kompaniju, ali da ostane kad odemo odavde, kao bitan infrastrukturni projekat na korišćenje bratskom narodu Srbije", rekao je direktor Terne, koja je izvođač radova na toj deonici koja je danas puštena u rad, čemu je prisustvovao premijer Aleksandar Vučić.

On je rekao da je bilo tehničkih i vremenskih, te proceduralnih problema koji su se vremenom pojavljivali, ali da su oni prevazidjeni zahvaljujući zalaganju i razumevanju učesnika.

Perdikaris je rekao da je siguran da je doprinos kompanije u ovom poslu odlična preporuka za dalju uspešnu saradnju, posebno kako je dodao, imajući u vidu da je izgradnja autoputa od strateškog interesa svake zemlje koja brine o svom razvoju.

On se zahvalio svima i istakao da su Srbija i Grčka naporno radili na okončanju projekta, a posebnu zahvalnost uputio je Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.