Biz - B92.net

Do Sretenja novi paket pomoći; "Biće i za penzionere"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći privredi.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Aleksandar Vučić je rekao i da je najteže pitanje moratorijum na porez. “Računajte da ćemo u kešu pomoći sa više od jedne milijarde evra. To niko nije očekivao. Želimo da imamo plus 5,5 odsto rasta”, rekao je Vučić i podsetio da slede i veliki infrastrukturni projekti u okviru programa “Srbija 2025”.

"Danas sam imao duge razgovore sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom Sinišom Malim i govorili smo o velikim ekonomskim merama", rekao je Vučić.

Kako je rekao, to neće biti izdašna pomoć kao prvi paket, ali će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća, što je, kaže, 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.

Vučić je precizirao da će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca, što je, kaže, ogromna pomoć i podrška.

Biće i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimaca.

Naveo je da će država nastojati da dodatno pomogne i penzionerima, pored povećanja penzije od 5,9 odsto, koliko će dobiti u februaru, kada prime januarsku penziju.

O neradnoj nedelji u Srbiji: Ne može

"U 2021. gradimo šest autoputeva, plata u Beogradu porasla za 180 evra"

Simbolično, penzioneri bi do marta trebalo da dobiju pakete sa vitaminima C, D i cinkom, što su, kaže Vučić, sitnice, ali pokazuju deo brige da se izborimo za zdravlje.

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlično pokazale, sa 1,5 mlrd, a ovog puta bi preko tog sistema, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

Vučić je naveo da se za sedam dana očekuju prvi dogovori sa DFC-om vredni 300 do 400 miliona dolara.

“Ako bismo mogli još jednu milijardu za preduzeća da obezbedimo preko garantnih šema… To je ono što mogu da obećam, a razmišljamo na koji način tokom godine da pomognemo građanima ne bismo li podstakli opštu potrošnju”, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.