Biz - B92.net

BG - K. Mitrovica: "Rus" kreće i nije običan VIDEO

Beograd -- Prvi put posle NATO bombardovanja biće uvedena probna železnička linija Beograd - Kosovska Mitrovica, a sutra će biti organizovana promotivna vožnja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Tanjug
Foto:Tanjug

Nova ruska "dizelka" koja će saobraćati na toj relaciji ukrašena je motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije. Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Probna linija Beograd - Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

Voz je unutra ukrašen slikama fresaka iz četiri manastira na KiM koji su na zaštićenoj listi Uneska od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine i to su manastiri - Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbije i nazivima najlepših srpskih crkava, manastira i srednjovekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Promotivna vožnja se organizuje prvog dana Srpske nove godine, sa polaskom od Glavne železničke stanice Beograd.

Foto: Kancelarija za KiM
Foto: Kancelarija za KiM

Pomoćnik generalnog direktora Srbija voza za saobraćaj Zoran Puzović je izjavio da Srbija voz posle 18 godina pušta probnu liniju voza Beograd - Kosovska Mitrovica, na kome će saobraćati novi voz koji je Srbija kupila od Rusije.

"Reč je o direktnoj liniji, koja će biti produžetak postojeće linije između Kraljeva i Kosovske Mitrovice", rekao je Puzović. On je izrazio očekivanje da će nakon probnog perioda, od 20. januara do 26. februara, biti doneta odluka o uvođenju te linije u redovan saobraćaj.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Puzović je rekao da se linija pokreće uz pomoć Kancelarije za KiM i da voz ima poseban vizuelni izgled unutra i spolja.

"Voz je potpuno nov i to će mu biti prva vožnja. Putnici će imati potpuno klimatizovan prostor i vaj-faj internet", rekao je on.

Promotivni voz će krenuti iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. januara u 8.30 sati, a polazak iz Kosovske Mitrovice je planiran 15. januara, u 10.40 sati.

Pomoćnik generalnog direktora Srbija-voza za informacione tehnologije i marketing Zoran Stevanović je rekao da će taj voz u probnom periodu saobraćati dva puta nedeljno, sa polaskom u petak iz Kosovske Mitrovice u 10.45 i u nedelju polaskom iz Beograda u 8.30 sati.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Ovo je prvi voz kojim ćemo ponuditi nove dopunske usluge, da bi povećali komfor putnika", rekao je Stevanović dodajući da će voz imati internet.

Stevanović je naglasio da su sve to novine koje Srbija voz planira da uvede i u druge vozove.

"Ovaj voz je pionir u tome, donelimo smo odluku da iznajmljujemo spoljašnje i unutrašnje površine za reklamiranje. Ovo je prvi voz koji je brendiran na ovakav način. Nestrpljivo očekujemo reakciju putnika, mislim da će to biti dodatni motiv da putuju vozom na ovoj relaciji", kazao je on.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Autor vizuelnog koncepta voza umetnik Andrej Vasiljević Andelei je rekao Tanjugu da je želeo da pokaže naše kulturno i istorijsko nasleđe sa KiM, to jest freske iz četiri manastira sa liste Uneska.

"Moja ideja je bila da lepotu našeg kulturnog nasledaj predstavim na jedinstven način. Ako imate voz koji prevozi putnike između Beograda i Kosovske Mitrovice, pa šta bi bilo bolje da tu liniju proslavi nego neki naši najlepši motivi iz naših manastira", rekao je Vasiljević.

On kaže da se vizuelni koncept voza dopao direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, koji je odlučio da podrži tu ideju.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Pozadina svega je naša borba da sačuvamo naše manastire na KiM pod okriljem Uneska, ali pod zaštitom Srbje. Bilo je pokušaja da se ti manastiri na neki način otmu i da postanu neka vrsta albanskog nasleđa, međutim ceo taj projekat nema nikakvog smisla. Upravo su Kosovo i kosovski manastiri bili centar Srbije. Ako je Kosovo srce Srbije, onda su manastiri duša Srbije i to je osnovna ideja svega - da ono što je naše i ostane naše i da mi to svetu ponosno pokažemo", naveo je Vasiljević.

On je rekao da su natpisi na 21 jeziku i da su to najveći svetski jezici.

"Ideja je da pokažemo sebi i svetu da se mi ne stidimo od toga da kažemo ono što je naše. Tu je i albanski jezik, jer i Albanci žive na KiM. Žive pored tih manastira koji su i dalje naši", istakao je Vasiljević.

Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositi deo finansijskih troškova koje će Srbija voz imati zbog prevoza putnika na ovoj liniji.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.