Biz - B92.net

"80 posto poslodavaca ne isplaćuje pun iznos" VIDEO

Sve veći broj zaraženih koronavirusom poslednjih dana odlazi na bolovanje.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Ilustracija: bluedog studio/Shutterstock
Ilustracija: bluedog studio/Shutterstock

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, neke firme skraćuju radno vreme, a neka javna preduzeća, kao na primer Pošta Srbije, privremeno zatvaraju poslovnice.

Kako će se odlazak na bolovanje velikog broja radnika odraziti na privredu, Televizija Prva pitala je Svetlanu Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije i Ranku Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

"Ovih dana shvatamo da je situacija veoma ozbiljna. Poslodavci su u više navrata pokušavali da prilagode svoje procese rada vanrednim okolnostima. Zaštita zdravlja nema alternativu, ali svakako treba da vodimo računa o tome da napravimo balans između zaštite zdravlja i ekonomije - ako ekonomija ne fukcioniše, ne možemo finansirati javni sektor, školstvo, zdravstvo... Ovo sad već prelazi neke normalne napore, treba organizovati rad da procesi ne stoje", kazala je Budimčevićeva.

Kolika će vam biti zarada ako odete na bolovanje zbog korone? VIDEO

Apelovala je na građane da se pridržavaju mera.

"Imate potpunu rašomonijadu u pogledu isplate bolovanja. Zaposleni u javnom sektoru u 99 posto slučajeva dobijaju 100 posto nadoknade. U privatnom sektoru je apsolutno drugačija situacija - tu imamo oko 80 posto slučajeva isplate 65 zarade i negde oko 20 posto poslodavaca koji isplaćuju 100 posto", napomenula je Savićeva.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.