Otvorena deonica Novi Beograd-Surčin: Biće ovo novi centar grada VIDEO

"Odmah pored ovog puta gradiće se Nacionalni stadion, odmah pored i novi sajam, biće ovo jedan potpuno novi centar grada", rekao je Vučić

Srbija

Izvor: B92.net

Subota, 01.04.2023.

11:00

Otvorena deonica Novi Beograd-Surčin: Biće ovo novi centar grada VIDEO
Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja deonice Novi Beograd – Surčin autoputa "Miloš Veliki".

Vučić je istakao da je smanjen broj udesa na putu do Čačka od kada je otvoren auto-put Miloš Veliki.

"Predstoje nam velika otvaranja. Očekujemo velika potpisivanja, idemo u velike nove investicije i puteve, jer za to ne možete dobiti značajnu podršku spolja", najavio je Vučić.

"Dobićemo 300 do 500 miliona za lokalne puteve. Otvaramo za 20 dana put od Ćićevca do Kruševca. Posebno je važan put Ruma-Šabac nadamo se da ćemo ove godine da završimo i Pakovraće-Požega, a ubrzo posle toga i Kuzmin - Sremska Rača. Radimo obilznicu oko Milanovca. Idemo da potpišemo za obilaznicu oko Kragujevca i pregovaramo za "smajli" koji bi spojio rumunsku i mađarsku granicu", ispričao je predsednik.
"Mi gradimo proporcionalno svojoj veličini najviše brzih saobraćajnica u celoj Evropi, a čak nisma siguran da je samo proporcionalno svojoj veličini. Stara kineska poslovica kaže "Ako želiš da budeš imoćan prvo gradi puteve". Putevi su ti koji ti donose prednost, sreću i napredak. Putevi su ti koji dovode investitore, bez puteva niko neće da dođe", rekao je Vučić.

On je istakao i da će do juna biti otvorena deonica o Bubanj potoka.

Za obilaznicu Novi Beograd-Surčin kaže da će svi ići ovim putem:

"Ovo nekima za 20 minuta skraćuje put do Čačka. Nije mala stvar" navodi Vučić.

"Odmah pored ovog puta gradiće se uskoro Nacionalni stadion, koji će biti razvojni projekat za ovaj deo grada, tu će odmah pored biti i novi sajam, biće ovo jedan potpuno novi centar grada, blizu je aerodrom", rekao je Vučić.

Istakao je da kada jedna zemlja gradi da tada raste BDP, i da to znači da možete da povećavate plate i penzije. Kako kaže, prema poslednjim podacima, javni dug na današnji dan je 51,5 odsto, što je bolje od više od 92 odsto zemalja EU.

"Čestitam i ministru Malom, po projekciji budžeta trebalo je da imamo zaključno sa 31. martom deficiti od 74,9 milijardi, a po zvaničnim podacima od sinoć imamo deficit 28,6 milijardi, nekih 245 miliona evra. Bolji rezultat nego što smo sami predvideli i Narodna skupština prihvatila. MMF bi da nam poboljša prognozu, a ja nešto ne žurim sa tim, pa ću se sastai sa njima kada se vratim iz Verone. Želim taj novac da uložimo i da pokušamo ove godine da napravimo ugovor za obilaznicu oko Kragujevca koja je vrlo važna, i da krenemo u veliku investiciju na severu Vojvodine, rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio da će deonica Surčin - Novi Beograd od 21 čas večeras otvorena za putnički saobraćaj. Ističe da postoje i pešačka i biciklistička staza.

"Šta znači ova deonica? To je žila kucavica za Beograd. Sve je ovo urađeno, biciklistička staza, osvetljenje... Sve možete da koristite večeras od 21 čas. Saobraćaj otvaramo već danas. Ljudi mogu već danas brže da stignu do Beograda i obrnuto. Ovde će morati da se proširi kružni tok, jer će nam on uskoro biti usko grlo. Uvek kad izgradite nešto ide sledeći veliki cilj, sledeći snovi, trka sa vremenom da uhvatite korak i da se borite dalje", reko je on.

"Ubrzo otvaramo auto-put do Kruševca, obilaznicu oko Beograda do Bubanj potoka, a onda da potpisujemo ugovor od Bubanj potoka preko Leštana i Vinče, preko Dunava do Pančeva, tek tada završavamo kompletnu obilaznicu. Onda ide put ka Toplici, i nadamo se pre kraja godine da otvorimo i deonicu do Požege, što je spas i žila kucavica za ceo Zlatiborski kraj", nagovestio je Vučić.

On je rekao i da će se za mesec dana graditi petlja za Jakovo, što je od velikog značaja za Srbiju. Takođe je istakao da će primanja građana biti veća.

"Zapamtite moje reči, 2025. godine će prosečna plata u Srbiji biti 1.000 evra, a prosečna penzija veća od 400 evra", rekao je Vučić. Deonica Novi Beograd - Surčin, duga oko osam kilometara, biće najbrža veza tog dela Beograda, posebno Zemuna, sa auto-putem Miloš Veliki.

Gradnja je počela krajem marta 2021. godine, a tom saobraćajnicom, koja ima urađenu i biciklističku stazu i trotar za pešake, izlaz na autoput "Miloš Veliki" biće skraćen za oko 10 kilometara, jer više neće morati da idu preko autoputa Beograd - Zagreb.

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd - Surčin potpisan je sa kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani", a njegova vrednost je 70,5 miliona evra.

Ta deonica auto-puta "Miloš Veliki" je bila građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje. Vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske ulice i Jurija Gagarina na Novom Beogradu. Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd - Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas.

Ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice imaju uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru "Surčin 1", tipa "poludeteline".

Kraj ove deonice je kod sledeće velike petlje u Surčinu, posle koje počinje autoput "Miloš Veliki". Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. Vučić je ranije rekao da će kada autoput Surčin - Novi Beograd bude završen od Beograda do Čačka moći da se stigne kolima za samo sat vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: