Oglasila se Ambasada Ukrajine u Beogradu; ima ponudu za Srbiju

Ukrajina nudi pomoć Srbiji i Mađarskoj, koje su ostale bez gasa zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.11.2021.

12:03

Oglasila se Ambasada Ukrajine u Beogradu; ima ponudu za Srbiju
Ilustracija: Profimedia

"S obzirom na jučerašnju havariju na gasovodu u Bugarskoj, Ukrajina je, uviđajući složenost situacije u kojoj se nalaze Srbija i Mađarska, spremna da prijateljskim narodima ponudi tranzitne isporuke gasa preko Ukrajine", saopšteno je iz Ambasade Ukrajine u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da je šef ukrajinskog gasno-transportnog sistema Sergij Makogon istakao da je "važno imati rezervne gasovode i dodatnu upravljivost mreže, kao u ukrajinskom sistemu za transport gasa. Ona će uvek imati prednost u odnosu na 'jednocevne', a još više podvodne rute, što značajno utiče na sigurnost, pouzdanost i nesmetano snabdevanje gasom. Operator gasnog sistema Ukrajine spreman je da ponudi tranzitne kapacitete Mađarskoj i Srbiji kako bi se minimizirale posledice havarije za potrošače ovih država".

Ističe se da je Ukrajina više puta naglašavala da izgradnja gasovoda koji zaobilaze Ukrajinu neće učiniti zemlje Evrope energetski nezavisnim.

"Naravno, tehnički incidenti se dešavaju svakom sistemu za prenos gasa. Ali, za razliku od ostalih, ukrajinski sistemi omogućavaju da se u slučaju havarije na jednom od gasovoda brzo prebaci snabdevanje na drugi, tako da se to u Evropi neće ni osetiti. To se ponekad dešavalo, ali isporuke gasa u EU nisu bile prekinute", naglašava se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: