Svet 25

02.05.2024.

15:01

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

Izvor: Tanjug

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu
EPA/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Uranijum se koristi za napajanje komercijalnih nuklearnih reaktora koji proizvode električnu energiju, navodi Gardijan.

Očekuje se da će američki predsednik Džozef Bajden, koji je prošle nedelje potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini, sada potpisati i zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma.

Američke nuklearne elektrane uvezle su 2022. godine oko 12 odsto neophodnog uranijuma iz Rusije, navodi se u evidenciji Uprave za energetske informacije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je uoči glasanja da bi Kongres uvođenjem zabrane "pružio uverenje industriji, saveznicima i partnerima" da su SAD donele jasnu odluku da će u decenijama koje predstoje uspostaviti siguran lanac snabdevanja nuklearnim gorivom, nezavisan od uticaja suprotstavljene strane.

"Vajoming ima uranijum koji može da zameni uvoz iz Rusije i mi smo spremni to da iskoristimo. Naša dvostranačka zakonodavna inicijativa pomoći će da se smanji finansiranje ruske ratne mašinerije, oživi proizvodnja američkog uranijuma i pokrenu investicije u američki lanac snabdevanja nuklearnim gorivom", rekao je američki senator Džon Baraso, vodeći republikanac u Senatskom odboru za energetiku, prenosi Rojters.

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: