Za pet dana - 812

Ministar finansija Siniša Mali obratio se na Instagramu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.10.2021.

14:09

Za pet dana - 812
Foto: Ministarstvo finansija

Kako je naveo u objavi na toj društvenoj mreži, za prvih pet dana, od početka prijavljivanja, 812 privrednih subjekata je iskoristilo priliku i prijavilo lokacije poslovnih objekata za ovaj novi i unapređeniji sistem.

Za novi sistem do sada je prijavljeno 1.316 objekata.

"Pozivamo i sve druge privredne subjekte da se prijave na portalu Poreske uprave ePorezi", naveo je.

Podsetimo, od 1. oktobra krenulo je prijavljivanje za sve prodajne objekte i fiskalne uređaje.

"Sistem je napravljen u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima. Bezbednosni element će biti sastavni deo svakog uređaja koji će biti u komunikaciji sa Poreskom upravom", najavio je ranije ministar Mali.

Procedura

Putem portala ePorezi poreski obveznici mogu da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost. To važi za delatnosti za koje je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

Obaveza obveznika fiskalizacije je da pre početka korišćenja elektronskog fiskalnog uređaja za izdavanje fiskalnih računa, Poreskoj upravi elektronskim putem dostave podatke o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama.

Zatim obveznik bira prijavu sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (PGJO) i ručno unosi lične podatke kao što su broj telefona i mejl adresa, kao i podatke o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama.

Pregled prijavljenih poslovnih prostora i poslovnih prostorija obveznik fiskalizacije može videti klikom na isti poslovni prostor u okviru prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (PGJO), saopštila je Poreska uprava.

Nakon provere dostavljenih podataka, Poreska uprava odlučuje o prijavi u roku od tri dana od dana podnošenja.

Zatim o tome dostavlja obaveštenje podnosiocu prijave u elektronskom obliku, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, obaveštenje sadrži jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije, koja će se koristiti u elektronskom fiskalnom uređaju.

Na internet prezentaciji Poreske uprave objavljeno je korisničko uputstvo za dostavljanje podataka i generisanje jedinstvene oznake o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama elektronskim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: