Jagma za nekretninama u Srbiji - gde se najviše kupuje?

Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen je obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Kvadrati na planinama samo niču; "Zlatibor izgleda kao Žarkovo, neko to voli" VIDEO

Šta nedostaje senzacionalnom izveštaju da je Beograd 4. najskuplji grad Evrope po ceni stanova?

Preplaćene nekretnine: "Ne možete oglasiti Rakovicu za 2.000 evra po kvadratu" VIDEO

Vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod.

U poređenju sa martom 2020. godine može se zaključiti da su svi parameti kojim se tržište nepokretnosti opisuje skoro duplirani, navodi RGZ.

RGZ-u je tokom marta dostavljeno 14.458 ugovora o prometu nepokretnosti, što je za 23,9 procenata više u odnosu na februar, i 93,9 posto više nego u martu 2020. godine.

Obim prometa na nivou Srbije u martu veći je u odnosu na februar za 27,5 procenata.

Najveće povećanje broj ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu Beograda (37,1 procenata), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji - 28,8 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji - 23 odsto i u Vojvodini gde je povećanje bilo 21,6 odsto.

Gledano na nivou većih gradova, najveće povećanje u obimu prometa u odnosu na februar bilo je u Gradu Beogradu - 37,1 odsto, zatim u Nišu - 34,2 odsto, i Novom Sadu - 20,4 odsto, dok je u Kragujevcu zabeleženo smanjenje od 3,5 odsto.

RGZ navodi da je u martu 84 procenata prometa nekretnina realizovano gotovinskim plaćanjem.

Gledano po regionima, gotovinsko plaćanje prometa nepokretnosti bilo je najzastupljenije sa po 90 procenata u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, i Južnoj i istočnoj Srbiji, a najmanje u Gradu Beogradu gde su tri od četiri nekretnine plaćene gotovinski.

U martu je zabeleženo povećanje učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava za dva procenta u odnosu na februar.

Količina novca na tržištu nekretnina u martu na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 miliona evra, u čemu je tržište nepokretnosti Grada Beograda bilo preko polovine, a Vojvodina nešto ispod četvrtine.

U poređenju sa februarom ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 procenata, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 91 odsto.

Tokom marta promet zemljišta povećan je za 22,5 procenata, dok je ukupan promet objekata veći je za 29 procenata u odnosu na februar.

Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, slede vikendice sa povećanjem od 68,3 posto i poljoprivredni objekti sa povećanje od 50 procenata.

Tokom marta zabeleženo je povećanje prometa posebnih delova objekata za 39,1 procenat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu