Pao dogovor Vučića i Kineza: Evo kada će se završiti radovi na deonici Miloša Velikog VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na autoputu E-763 Miloš Veliki, deonica Preljina-Požega (tunel Laz).

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 31.03.2021.

12:35

Pao dogovor Vučića i Kineza: Evo kada će se završiti radovi na deonici Miloša Velikog VIDEO
Foto: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

Prenos ste mogli da pratite na B92.net i TV B92.

Predsednik je ovu posetu najavio juče, obilazeći radove na deonici puta Novi Beograd - Surčin. Tada je istakao i da nam je "Preljina-Požega od životnog značaja, da bude do Svetog Nikole".

Ovom obilasku prisustvovali su i ministar građevine Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasadorka Kine Čen Bo, kao i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić.

Kako je danas Vučić rekao, on će na pomenuti praznik posetiti ovu lokaciju.

"Ja ovde dolazim 19. decembra, je l' ja tad mogu da se vozim autoputem Požega-Čačak?", upitao je predsednik prisutne.

Dodao je da su u Kini pametni ljudi i da imaju rešenje za sve.

"Samo nađite to rešenje brzo. Odmah počinjem da razmišljam da li da brzo pravimo ugovor za Požegu-Boljare, glava me zabole od tog ugovora. Mora da se završi do 19. decembra, obećano je narodu", istakao je. Naglasio je da neće odustati od toga.

Na kraju je pao dogovor - najkasnije do 6. januara deonica će biti završena.

"Za Badnji dan najkasnije da otvorimo, od toga nema pomeranja", zaključio je predsednik. Posle Požege, do Zlatibora će da ostane 40 minuta, rekao je on.

Od Užica do Beograda za sat i 45 minta

Posle završetka deonice autoputa od Preljine do Požege, koja bi trebalo da bude završena krajem decembra građani će od Užica do Beograda putovati oko sat i 45 minuta. Tunel Laz najteži je za izgradnju, ali će biti od velikog značaja svima koji žive u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, ali svima koji žive u zapadnoj Srbiji, posebno zbog puta ka Crnoj Gori, prenosi Rina.

Podsetimo, radove izvodi kineska kompanija CCCC, a na ovoj deonici biće izgrađeno šest mostova i dva tunela. Tunel Laz ide kroz planinu Jelicu i biće najduži tunel u Srbiji. Takođe, u blizini Lučana se gradi i tunel Munjino brdo od 2.800 metara.

Deonica Preljina - Požega je duga 30,9 kilometara na trasi Koridora 11, prema granici sa Crnom Gorom, a vrednost radova je 450 miliona evra.

Obilaznica, putevi, bolnica...

"Za Milanovac sam im rekao da urade obilaznicu, ali će za Užice biti najskuplja, najmanje 15 miliona. Milanovac dobija obilaznicu, Užice, Čajetina", poručio je predsednik.

Najavio je da će do septembra početi izgradnja obilaznice oko Užica.

“Do septrembra videćete veliki broj radnika koji će krenuti da rade na obilaznici”, rekao je Vučić novinarima u Čačku na pitanje kada kreće građna obilaznice.

Vučić je najavio da će se krenuti i sa kompletnim renoviranjem Zdravstvenog centra Užice, vredno 30 miliona evra.

“To je ogroman novac, kao da dižemo sve potpuno novo. Biće to najmodernija bolnica, sa najmodernijim apartaima. To će značiti mnogo celom južičkom kraju”, rekao je Vučić.

"Izbegavamo Ovčarsko-kablasrsku klisuru koja može da bude posle turistička Meka i Medina. Idemo kroz Jelicu, tu su nam Munjino brdo, Laz, Lučane povezujemo, idemo na Požegu. Milanovac dobija petlju, da ne ide na Takovo, rešavamo Požegu i Užice", dodao je on govoreći o pristupnim putevima.
Ono gde će biti problema su okolni putevi.

"To ćemo morati da radimo kao što smo radili u Ljigu i svuda drugde", napomenuo je.

Prema njegovim rečima, što se tiče Bajine Bašte - imamo dve stvari, a moramo da vidimo šta je potrebnije.

"Neću da obećam da ćemo sve da uradimo, ali mogu da obećam da ćemo početi najkasnije za dve godine. Sad imamo toliko poslova i ugovora, pa se teže dobijaju sredstva od ekspertnih banaka", rekao je Vučić.

Potez Takovo-Pranjani ima 21 kilometar, a, istakao je, obećano je ljudima da će na proleće da se krene s radovima.

Kako je Vučić potom izjavio, za dve nedelje mašine će biti na deonici Takovo-Pranjani.

Nakon toga, izvođači radova upoznali su predsednika sa detaljima projekta i kako su pojasnili, na sekciji tri imaju najviše radova - taj deo saobraćajnice sastoji se od više mostova i nadvožnjaka.

"Ovo je deonica od 30 kilometara koja je najteža od svih, 40 odsto je pod objektima, dva najduža tunela u Srbiji, imamo 50 mostova, devet nadvožnjaka", kazali su dalje tokom obilaska.

Autoput podeljen na tri manje deonice

Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana bi trebalo uraditi 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

"Srbija se gradi na svakom koraku"

Pre obilaska, Vučić je objavio video snimak sa gradilišta na auto-putu Miloš Veliki, uz komentar "Srbija se gradi na svakom koraku".

Na video snimku objavljenom na Instagram profilu Budućnostsrbijeav vide se radovi na tom putu.
U avgustu kreće gradnja autoputa Niš-Merdare

Predsednik Srbije najavio je danas da će izgradnja autoputa Niš-Merdare početi u avgustu.

Vučić je rekao da je u toku tenderska procedura.

"Dobili smo povoljnu cenu i grant od 40,6 miliona evra na ukupnu cenu od 255 milliona evra između Niša i Beljoljina", objasnio je on.

Kazao je da očekuje da će u avgustu krenuti izgradnja, te da je zbog toga rekao da će 1. decembra biti u izgradnji osam autoputeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: