Nova podzemna garaža kod Skupštine: Pogledajte kako će izgledati FOTO

Beograd -- U Vlajkovićevoj ulici u Beogradu gradiće se podzemna javna garaža, oglasio je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat
Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat

Zona u kojoj je planirana izgradnja javne podzemne garaže nalazi se ispod uređene parkovske površine, na prostoru između zapadnog krila objekta Narodne skupštine i Vlajkovićeve ulice, Trga Nikole Pašića i Kosovske.

Kako se navodi u dokumentaciji, planirana je izgradnja četiri podzemne etaže. Kapacitet garaže je 284 parking mesta, ukupne bruto površine 10.000 m2. Osim površina za parkiranje putničkih automobila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje 40 bicikala i motocikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije.

Planirana su dva kolska pristupa garaži - ulaz u Vlajkovićevoj i izlaz u Kosovskoj ulici. Kolski ulaz u garažu je jednosmeran iz Vlajkovićeve ulice, a izlaz iz garaže je u Kosovsku ulicu i takođe je jednosmeran. Rampe za ulaz, odnosno izlaz imaju po dve saobraćajne trake i po dva uređaja za kontrolu pristupa (na svakoj saobraćajnoj traci).

Pešački pristupi garaži planirani su na ulazu iz Vlajkovićeve ulice i u sklopu javnih površina na krovu garaže u skladu sa dominantnim pešačkim tokovima, prenosi eKapija.

Nadzemni nivo planirane podzemne garaže usklađen je sa nivelacijom obodnih zelenih i pešačkih površina. Zadržavaju se postojeći pešački pravci, kao i plato na nivou krova prve podzemne etaže.

Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat
Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat

Projektovan je i zeleni krov garaže, koji će bit uređen kao zelena površina i oblikovan u skladu sa ambijentom preostalog dela parka, kao zaštićene okoline kulturnog dobra. Predviđeno je delimično vraćanje u prvobitno stanje postojeće zelene površine, uz manje intervencije u okviru parternog uređenja, kao što su: preoblikovanje postojećeg platoa, popločavanje platoa i pešačkih staza zastorom visoke reprezentativnosti (granitne ploče), ozelenjavanje, osvetljenje, opremanje elementima urbanog mobilijara, sve u cilju poboljšanja estetskih i funkcionalnih karakteristika prostora.

Nivo podrum 0 - Na ovoj etaži su predviđene službene prostorije, prostorija za naplatu karata, toaleti za posetioce, prostorija za parkiranje bicikala kao i dvosmerna rampa, koja povezuje ovaj nivo sa Vlajkovićevom ulicom i sa etažom podrum –1. Takođe, na ovom nivou su predviđene automatske rampe za kontrolu pristupa, tehničke prostorije, kao i stepeništa i stepenište za vatrogasni pristup.

Nivo podrum –1 - Na ovoj etaži je projektovan garažni prostor, stepeništa, lift i stepenište za vatrogasni pristup. U garažnom prostoru se nalaze 93 parking mesta, od kojih je šest za osobe sa invaliditetom. Kolska veza sa ostalim etažama se ostvaruje pomoću dve rampe, ulazne i izlazne. Ulazna rampa sa po dve vozne trake povezuje ovaj nivo sa nivoima podrum 0 i podrum –2. Rampa za izlaz sa dve vozne trake povezuje ovaj nivo sa Kosovskom ulicom i sa nivoom podrum –2.

Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat
Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat

Nivo podrum –2 - Na ovoj etaži je projektovan garažni postor, stepeništa, lift i stepenište za vatrogasni pristup. U garažnom prostoru se nalaze 93 parking mesta, od kojih je šest za osobe sa invaliditetom. Kolska veza sa ostalim etažama se ostvaruje pomoću dve rampe (uzlazno /silazne), svaka sa po dve vozne trake, koje povezuju ovaj nivo sa nivoima podrum –1 i podrum –3.

Nivo podrum –3 - Na ovoj etaži je projektovan garažni prostor, stepeništa, lift i stepenište za vatrogasni pristup. U garažnom prostoru ove etaže se nalazi 98 parking mesta, od kojih je tri za osobe sa invaliditetom. Kolska veza sa gornjim etažama se ostvaruje pomoću dve rampe (uzlazno /silazne), svaka sa po dve vozne trake, koje povezuju ovaj nivo sa nivoom podrum –2.

Investitor je CSI Parking Investment DOO, a nosilac izrade urbanističkog projekta Centar za planiranje urbanog razvoja CEP.

Javna prezentacija trajaće od 5. do 12. novembra 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu