Plate su im 20 odsto manje: Petina mladih u Srbiji radi za manje od minimalca

Beograd -- Mladi u Srbiji imaju 20 odsto niže mesečne zarade, osam od deset prima zaradu koja je niža od republičkog proseka, a petina mesečno zarađuje manje od minimalca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, grinvalds
Foto: depositphotos, grinvalds

Ovo je navedeno u izveštaju o pravima mladih u Srbiji, iza kojeg stoji Kancelarija UN u Srbiji. Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoa Žakob istakla je da Ujedinjene nacije godinama rade s mladima u Srbiji i da je jedan od razloga zašto su podržali ovo istraživanje to što je verodostojno.

"Kroz rad ovde uvideli smo neke alarmantne podatke. Zato smo se uključili u ovo istraživanje, kako bismo shvatili bolje šta se dešava sa mladima u Srbiji, koji su uzroci i šta je neophodno preduzeti. Ono što je pozitivno je to što je Vlada Srbije prepoznala njihove probleme i radi intenzivno na tome da ih reši", rekla je Fransoa Žakob.

Vršiteljka dužnosti direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović rekla je da je neophodno da se ovaj izveštaj predstavi na sednici Vladinog saveta koji prati preporuke mehanizama UN, i da se sa ovim izveštajem upoznaju lokalne samouprave.

"Osim toga, bilo bi dobro i da se izveštaj predstavi u Parlamentu i da se narodni poslanici upoznaju sa onim što piše u njemu. Mislim da ćemo nakon praznika uspeti to da uradimo. Moj savet je da se to organizuje u saradnji dva skupštinska odbora, odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i odborom koji se bavi pitanjima socijalne zaštite", rekla je Paunovićeva.

Više od polovine doživelo stres

Na predstavljanju izveštaja, osim ekonomskog položaja mladih, prepoznato je i njihovo mentalno zdravlje i stabilnost kao jedno od prioritenih pitanja.

U istraživanju je 45 odsto mladih izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, dok je više od polovine njih navelo da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učenika. Osećanje potpune bezvrednosti navodi 12 odsto učenika, dok njih sedam odsto navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života.

Podaci romske populacije i drugih marginalizovanih grupa pokazuju da su oni dodatno ugroženi. Tu je najveći problem dostupnost zdravstvene zaštite, ali i pitanje ranih brakova, koje naročito pogađa devojčice u romskim naseljima.

Motiv za istraživanje toga koliko se u Srbiji ostvaruju ljudska prava mladih leži u rezoluciji Saveta za ljudska prava u kojoj je preporučeno državama članicama Ujedinjenih nacija da razmotre probleme s kojima se mladi susreću, zarad potpunog ostvarivanja ljudskih prava mladih.

Izveštaj je, kako je rečeno, predstavljen u nadi da će predstavljati polaznu osnovu za ostvarenje dijaloga o problemima s kojima se mladi susreću.

strana 1 od 181 idi na stranu